Cronici concerte

IAMX și turneul de promovare al albumului Metanoia

iamx

Chris Corner este artistul din spatele proiectului muzical IAMX. Cariera muzicală a lui Corner a început pe la mijlocul anilor ’90, în cadrul trupei Sneaker Pimps. Această trupă avea să fie piatra de temelie al unui proiect curajos, original care a ajuns să fie cunoscut drept IAMX. Fiecare album scos în cadrul acestui proiect a marcat totodată și evoluția muzicală a artistului. Versatilitatea lui Corner face ca fiecare album să fie imprevizibil, atât ca sunet, vibe, cât și ca teme abordate. Albumul Metanoia respectă întru totul această tradiție; IAMX refuzând să se supună tiparelor, clasificărilor și ritmurilor muzicale previzibile.

Seara de 14 martie din Control Club a demonstrat încă o dată că IAMX nu este un proiect muzical facil. Cel de-al șaselea album, Metanoia, poate fi descris ca un carusel muzical. Rock-ul electronic se îmbină cu dance, iar granița dintre electronic și acustic se estompează deseori. Ritmul este simplu, dar totodată antrenant. Teme ca dependența, ipocrizia, solitudinea, fericirea, escapismul, iubirea, renașterea definesc ultimul album IAMX. Termenul în sine, Metanoia, nu a fost ales la întâmplare. Metanoia, în contextul psihologic, se referă la procesul care presupune schimbarea fundamentală a personalității umane, această definiție fiind explicată pe îndelete pe coperta albumului.

Este a treia oară când artistul concertează în România. Nici de data aceasta nu și-a dezamăgit fanii. Concertul a fost sold out, iar clubul a fost arhiplin. A folosi cuvântul ”concert” când te referi la IAMX nu este îndeajuns. Britanicul oferă un spectacol greu de egalat. Elementele de burlesc, care sunt un trademark IAMX, s-au îmbinat cu cele distopice în Control Club. Aceste elemente s-au regăsit atât în versurile noilor piese de pe albumul Metanoia, cât și în vestimentația trupei.  Proiecțiile video au abundat în inserații psihologice, IAMX jucându-se deseori cu simboluri în cadrul concertelor sale. Pe ecrane apăreau ochi care făceau trimitere atât la voyerism, cât și la introspecție, boboci de flori care se deschideau făcând aluzie la schimbare și renaștere, spirale care se derulau rapid pentru a crea senzația de vertij etc. A fost un show în care Corner s-a jucat atât cu percepțiile spectatorilor (prin mișcările de pe scenă și prin proiecțiile video alese), cât și cu gândurile lor (prin versurile care se regăsesc în noul său album).

Piesele de pe noul album Metanoia pot fi descrise ca un paroxism muzical. Chris Corner analizează stările diferite prin care trece psihicul uman, iar acest lucru s-a simțit și în cadrul turneului de promovare al noului său album. Atmosfera din club a demonstrat încă o dată că IAMX are un fanbase destul de numeros în România. Spectatorii au cântat la unison cu Chris Corner piese mai vechi ca Spit It Out, Kiss and Swallow, I Come with Knives. Fanii au părut foarte încantați de piesele care se regăsesc pe noul album Metanoia, dansând pe fiecare piesă, aplaudând frenetic pe toată durata concertului și cerând bis de două ori.

Metanoia este un experiment muzical care se dovedește a fi unul reușit. Când vine vorba de sunet, totul a fost impecabil. Nu s-a sesizat nicio diferență între un concert live și un album de studio. Atât toboșarul cât și cele două artiste de la clape au completat show-ul cu un sunet fresh, puternic individualizat.

 

Cu fiecare album scos, cu fiecare turneu prin lume, IAMX își perfecționează stilul, totodată jonglând cu diferite genuri muzicale pentru a crea o experiență unică la fiecare audiție.

 

Setlist IAMX, 14.03.2016:

 

I Come with Knives

The Alternative

Happiness

No Maker Made Me

Tear Garden

Oh Cruel Darkness Embrace Me

Spit It Out

Nightlife

Insomnia

North Star

Aphrodisiac

Your Joy Is My Low

Encore:

Kiss + Swallow

I Am Terrified

Encore 2:

Bring Me Back a Dog

Mercy

 

Autor: Eliza Archer

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...