Cronici concerte

Gregorian, între muzică și teatru

Luni, 16 mai, am fost la concertul Gregorian, Masters of Chant – The Final Chapter de la Sala Palatului. Accesul s-a făcut începând cu ora 19, iar sala a început ușor ușor să se ocupe, umplându-se aproape pe jumătate. Pe scenă se afla o cortină uriașă cu numele trupei, păstrând surpriză ceea ce avea să se întâmple. Începerea spectacolului a fost precedată de cele trei clasice gonguri ce anunță începerea unui spectacol de teatru, la 5 minute unul de celălalt, iar la ora 20:05 a început prima melodie, Masters of chant. Spectacolul a durat 2 ore jumătate cu pauză, și au cântat 23 de melodii.

 

Cei 8 au cântat acompaniați de formație  și de Amelia Brightman la unele melodii. Aceasta a fost o adevărată apariție de fiecare dată când a intrat pe scenă, ba într-o pelerină roșie, ba deasupra tuturor la Join me in death, sau plutind grațios la Kiss from a rose. Narcis Iustin Ianău a avut momentele lui de solo, și a fost numit „tânăr talent local” de către Chris Tickner, cel mai în vârstă membru al corului.

Sunetul a fost foarte bun și clar, punând în valoare atât vocile celor 8 „călugări”, cât și instrumentele ce îi acompaniau. Pe fundal era o „fereastră” care a servit ca suport proiecțiilor ce au însoțit câteva melodii. Luminile au constituit un element viu al spectacolului, scopul lor fiind să vină în ajutorul corului, lumina dând dinamică melodiilor, simbolizând bătăile inimii sau fiind redirecționată către public.

 

13064527_955202824578186_1236900246914010591_o

 

Nu a lipsit nici recuzita, unul din momentele cele mai aplaudate fiind deschiderea umbrelelor din care plouă, după momentul Ameliei pe Crying in the rain.

 

13221378_955203041244831_7701824708882330643_o

 

Spre finalul spectacolului, după explozivele solo-uri de chitară și tobe de pe Hell’s Bells, corul a rupt convenția public-muzician, venind în mijlocul publicului și cântând la rece o melodie de adio, acompaniați de cei doi chitariști. După acest moment emoționant care a fost recepționat de către unii ca final de spectacol, Gregorian au mai cântat 6 melodii, renunțând la atitudinea sobră de călugări gregorieni și destinzând atmosfera, dansând și sărind pe scenă și îndemnând publicul să se ridice și să danseze, în timp ce pe fundal rulau proiecții cu momente din turneu.

 

În concluzie, o seară de excepție, un spectacol foarte bine realizat care a meritat așteptarea, și niște muzicieni talentați și devotați, cu impact puternic. Astfel s-a încheiat ultimul capitol din povestea Gregorian, Masters of Chant.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...