InterviuriNoutăţi

Fjord, post-rock-ul și noul material (Interviu)

Una dintre cele mai prolifice trupe locale de post-rock, Fjord se pregăteşte de lansarea oficială şi în capitală a noului şi aclamatului material discografic, Portrait for a Reflection, pe 15 decembrie în Fabrica, alături de Asemic şi Flesh Rodeo.
Noul material conţine cinci piese, o alăturare a naturii cu fragilitatea omului transpusă-ntr-o imagistică bogată în sunete.
Contrar primului album, On Icy Shores, acesta pune accent pe diversitatea influenţelor şi pe conexiunea materialului, instrumentul, cu imaterialul, emoţia.

 

fjord-poster-small

Cum a început povestea Fjord?
Fjord: Au existat două momente importante în povestea Fjord. Primul a fost întâlnirea dintre Vlad şi Ionuţ la o sală de repetiţii, chemaţi cânte un cover Guano Apes. Văzând sunt pe acelaşi film, tipii ăştia doi au hotărât înceapă un proiect împreună, strângând lângă ei oameni care tragă în aceeaşi direcţie. Al doilea moment foarte important din istoria Fjord a coincis cu stabilirea unei direcţii muzicale, revelaţie apărută în urma unui concert plin de emoţie al trupei franceze Kwoon.

Ce s-a schimbat pentru “Portrait for a Reflection”?
Fjord: L-am abordat de la bun început ca pe un album instrumental (spre deosebire de “On Icy Shores”) şi asta ne-a permis explorăm noi forme de prezentare a ideilor noastre. Totodată, am căutat arătăm frumuseţea elementelor naturii (aşa cum le percepem noi) prin simplitate, coerenţă şi echilibru. Din punctul nostru de vedere, este un album mult mai intens decât precedentul, asta şi datorită îmbunătăţirii chimiei dintre noi.

De ce abia acum lansare oficială printr-un concert?
Fjord: Trebuie menţionăm aici albumul a fost deja cântat integral, în premieră, în cadrul festivalului Dark Bombastic Evening, desfăşurat la Alba Iulia în vara acestui an. Am putea spune aceea a fost lansarea oficială. Pentru concertul de la Bucureşti însă am vrut existe un interes cât mai mare şi am vrut fim cât se poate de activi pe partea online. Putem spune aceste 3 luni ce au stat între lansarea albumui online şi lansarea live în Bucureşti nu au fost deloc timpi morţi ci ne-au ajutat intensificăm dorinţa publicului de a vedea Fjord pe scena din capitală.

Care aţi zice sunt cele mai mari piedici în compunerea unui album dintr-o astfel de sferă?
Fjord: Transpunerea emoţiilor noastre într-o atmosfera de introspecţie care capteze atenţia ascultătorului fără ca acesta mai simtă nevoia unei voci. În viziunea noastră, ‘vocea’ se află în interiorul fiecărui ascultător. Muzica este subiectivă şi este o formă de exprimare ce trece dincolo de cuvinte, aşa noi încercăm absorbim ascultătorul în universul nostru dar în acelaşi timp -i lăsăm libertatea de a-l interpreta şi de a-l modela după propria sa percepţie. Asta presupune şi un exerciţiu de imaginaţie mai intens din partea publicului, luând până la urmă parte în procesul de creaţie dacă putem spune aşa.

Cât de bine prind trupele instrumentale la noi?
Fjord: Asta aşteptăm publicul ne spună pe 15 decembrie!

V-aţi gândit compuneţi ceva în colaborare cu alţi muzicieni, pentru un următor material?
Fjord: Niciuna din colaborările precedente nu a fost planificată de la început şi nici nu plănuim schimbăm abordarea din punctul asta de vedere. Suntem convinşi vor mai există colaborări însă asta o vom şti, sau mai degrabă simţi, la momentul cu pricină.

Urmează şi un turneu?
Fjord: Turneu poate e mult spus, însă vom ajunge prin câteva oraşe din ţară pe la începutul lui 2017. Fiţi cu ochii pe pagina noastră de facebook pentru anunţuri viitoare.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...