Cronici concerte

Ex Deo – The Immortal Wars: confirmarea eșecului

           EX DEO a fost inițiat, mai mult ca sigur la beție, undeva prin 2008 de frontman-ul Katakylsm pe numele său Maurizio Iacono. Probabil că, dintr-o simplă plictiseală și în urma unui trip de mari dimensiuni după ce s-a uitat la Spartacus, omul a zis că e nevoie să calce pe urmele strămoșilor săi și să cânte despre Imperiul Roman.

În timp ce unele genuri muzicale precum folk, pagan, viking metal sunt la putere, iată că vine cineva din „spectrul opus” și încearcă să cânte epic roman metal pe ici și pe dincolo. În condițiile în care pentru primele trupe avem ștacheta ridicată de artiști precum Chirgel Glanzmann (Eluveitie), Jonne Järvelä (Korpilkaani), Maria Arkhipova (Arkona) – artiști profund influențați de cultura din care provin și care au expus-o magnific în muzica lor -, iată-l și pe tânărul nostru canadian cu nume italian, impresionat de originile sale romanice, dar care nu prea și-a nimerit sursele de inspirație. Chiar deloc.

În melodiile mai vechi trupeții au băgat câteva extrase din seriale precum Rome sau Spartacus, iar acum se pare că ne-a trântit și un videoclip get beget Spartacus-style pentru The Roman. Asistăm, deci, la un fel de „cocalarizare” a genului.

The Immortal Wars (titlu prost ales, căci nu mai face referință la Spartacus, ci la 300 … dar na … romani, spartani, persani, tot pe acolo) vine după o pauză de aproape un an a formației (2014-2015), la care adăugăm aproape doi ani cât le-a luat să-l facă.

Nu e ca și cum Maurizio nu ar fi un artist capabil, ba dimpotrivă. În Katakylsm a demonstrat că știe să facă multe lucruri, însă în Ex Deo a dat cu mucii în fasole grav de tot. În afară de Per Oculos Aquilla sau I, Caligvla chiar nu se merită să dai play.

Prin intermediul surselor mele „sigure” și „precise” nu am reușit să fac rost de o audiție a albumului. Noroc de cei de la Napalm Records că au avut bunăvoința să pună pe YouTube piesele The Rise of Hannibal și The Roman.

Și să fiu sincer, nici nu cred că-mi trebuie mai mult. Le-am ascultat albumele anterioare: Romulus (2009) și Caligvla (2012) la vremea lor. Am ascultat „cele mai bune” piese de pe The Immortal Wars (presupunând că acestea sunt cele publicate), deci oricum ar fi, legile nescrise ale Universului nu le pot da câștig de cauză. Efectiv nu pot … dacă tu după atâta timp – după aproape 10 ani – vezi clar că nu ai o viziune care să capteze sufletele oamenilor și nici marketingul nu se aplică, atunci cred c-ar fi mai bine să te duci acasă.

Ori să te uiți la cei de prin Europa și să vezi cum se face treaba ca la carte.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...