Prog Talk cu Geanina

Despre Riverside și rolul lor în progressive

Am promis ultima oară îţi voi vorbi mai pe îndelete despre Riverside şi despre importanţa trupei în sfera prog-ului, dar nu numai. Deşi vestea trecerii în nefiinţă a lui Piotr încă apasă asupra fanilor şi asupra trupei, care a decis de altfel anuleze toate concertele programate pentru acest an, despre muzica lor reuşesc întotdeauna vorbesc cu drag.

Riverside, trupă poloneză formată în 2001, este una dintre pionierii prog-ului modern, alături de mulţi alţii. spun ceva. Prog-ul are mulţi pionieri şi niciunul nu seamănă cu celălalt. De ce? Tocmai pentru sfera prog-ului este nemărginită în abordări, iar libertatea pe care o oferă este cea ce o defineşte cel mai bine.

Cei de la Riverside sunt pionieri pentru au decis concilieze muzica şi emoţia, oferind totul şi mai mult de atât şi celor care îşi găsesc alinarea în acest gen datorită complexităţii sale.

riverside

Un Pink Floyd transpus şi adânc înrădăcinat în prog, Riverside a făcut ceea ce Opeth încearcă acum sau încerca pe „Damnation”, sau ceea ce voiau celelalte trupe fruntaşe  redea în acele minime balade incluse pe albumele lor. Un Porcupine Tree cu o notă uşor mai optimistă, care pune mai mult accent şi pe voce, dar şi pe întregul compoziţional, nu doar pe certe părţi din el. Dar nu crezi Riverside înseamnă balade prog. Nu, trupa este întradevăr mai predispusă spre acest tip de piese însă tocmai complexitatea instrumentalului şi liantul indestructibil dintre artiştii care au dat viaţă acestui proiect muzical o trimit într-o sferă complet aparte şi deloc limitată doar la un ceva anume.

Dacă treci prin discografia lor reuşeşti observi o predispoziţie spre a da viaţă versurilor prin instrumental, cele două laturi fiind incredibil de bine legate, întratât de bine încât chiar reuşesc spună aceeaşi poveste. Această predispoziţie a obţinut un contur din ce în ce mai pronunţat cu trecerea albumelor, şi chiar îndrăznesc spun în ultimii ani tindea ajungă la apogeu.

Ambientul armonic creat de Riverside în cel puţin 80% dintre piesele sale vine la pachet cu decizii de ritm orientate spre partea ascunsă a trăirilor individuale şi confesiuni şoptite de Duda (voce), perfect complimentate de o melodie poetică redată de nenumăratele solo-uri, straturile de efecte contemplative şi tranziţiile dinamice.

Nu sugerez că ar fi o trupă perfectă. Nici de departe, însă aceste mici erori fac parte din ei, fac parte din noi. Bineînţeles, albumele lor au avut şi încercări de ieşire din spaţiul de confort, care de altfel nu se pliau bine pe caracteristica trupei, însă orice artist experimentează cu ce are în jur până îşi găseşte calea, iar aceste experimente fac parte şi din trecutul Riverside, un trecut care i-a adus pe membrii trupei până la nivelul prezentului.

Personal, unul dintre albumele preferate rămâne „Shrine Of New Generation Slaves”, pentru este unul complet, pe care vei găsi orice vei căuta într-un astfel de material.

las aşadar, până data viitoare, cu o capodoperă de pe acest album.

 

Geanina Chiricuță

 

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...