Cronici albume

Despre E-An-Na și primul material discografic al formației

E-an-na

Formația sibiană E-An-Na (folk metal) a lansat primul material din carieră. Formația înființată în 2014 are un viitor strălucit în față, mai ales că Jiana a atras și mai multă atenție asupra unor artiști promițători, dar care încă mai au de trecut prin multe etape pentru a-și urca actul artistic pe cele mai înalte culmi și, de ce nu, să devină un nume sonor în folk metalului internațional.

EP-ul poate fi cumpărat cu 10 RON de pe Google Play sau de pe Bandcamp (unde poate fi și ascultat), dar vă asigur că materialul valorează mai mult decât 10 Lei. Are o durată respectabilă de aproximativ 30 de minute și este un sunet care nu se „trage de șireturi” cu nimic de pe la noi din țară.

Pentru cei care doresc câteva asocieri cu orientarea genului muzical al trupei în comparație cu formațiile consacrate: în mare parte aș susține că formația a fost puternic inspirată de Arkona. Instrumentele consacrate folk/pagan metalului sunt „de vină„, dar și efectele pe voce: de la clean la harsh, având și unele „chant-uri” în așa fel încât fiecare sună precum un ritual păgân sau … a horă, dacă ai băut nițel.

Am remarcat o voce extraordinară și cu mult potențial, cu o transcedere naturală și rafinată de la cele două tipologii (harsh/growl spre clean). În unele secvențe am avut impresia că formația deține ceva din abilitățile muzicale ale finlandezului Jari Mäenpää (Wintersun, ex-Ensfierum): growl-uri guturale și clean-uri înălțătoare.

Față de „granzii genului”, E-An-Na este o formație mai degrabă orientată spre folk decât spre death metal; și chiar și când tobele sunt „strivite”, ritmul nu este la fel de amețitor, iar chitariștii își permit o mai multă libertate muzicală în afară de riff-uri monotone și constante făcute doar să urmeze percuția precum călușarii își urmează ghidul. Trupeții își valorifică fiecare instrument la aceeași valoare, fără discriminare, dar cu mult discernământ artistic.

Momentan îmi vine greu să vorbesc separat despre cele cinci piese, poate din cauză că sunt excelent închegate și omogenizate, chiar dacă vorbim despre o formație relativ nouă. Spun relativ nouă pentru că primul lor single are deja peste un an vechime, iar în tot acest an numele E-An-Na a fost cunoscut de publicul larg și chiar a concertat în cadrul unor evenimente mari, nu doar în cluburile underground. Cu o maturitate artistică, orientare conceptuală precisă și o promovare adecvată, chiar nu știu unde ar putea greși. Sper doar ca sibienii să nu se lase pe o ureche sau să se îmbete cu apă chioară cum – nu-i așa? – am mai văzut în alte situații.

În ceea ce privește tematica versurilor, sibienii au compus într-o română poetică și cu tendință arhaică. Spre bucuria mea protocronismul nu este încurajat (și sper să nu fie nici în viitor), cum nicio formă de ezoterism odios nu-și găsește locul în lirica formației. Se axează pe codru și tradițiile mioritice, aducându-ne aminte de poeții romantici din secolul XIX ai țării noastre (sau ce avea să ducă la formarea acesteia).

În viziunea mea de amator de muzică aș încuraja formația să meargă în direcția pe care și-au ales-o. Nu am ezitări în judecățile pe care le-am exprimat și nici opinii negative nu am. Recomandări, însă, este prea mult spus că am, dar consider că ar fi inedit dacă formația ar reuși să pătrundă mai adânc în tradițiile, istoria și mitologia românilor și se ambiționeze să-și capete originalitatea pentru care oricum tânjesc. În plus, aș dori o varietate mai mare între piese. Într-adevăr, când asculți un album întreg sau chiar un EP este esențial ca piesele să „sune uniform”, dar merită și câteva inflexiuni, însemnând ca unele piese să fie mai agresive, altele mai melancolice, unele mai sumbre, altele mai vioaie. Și, în fine, sper ca pe viitor, după un album, două full-length, trupa să ia în considerare și lansarea unui material acustic!

Long story short, EP-ul merită ascultat chiar dacă nu ești prea fascinat de genul de muzică în cauză. Ai grijă, însă, să nu spargi ceva prin casă, căci nu știi cum îți sar picioarele la joc de horă! E-An-Na nu sunt o revelație a scenei muzicale românești prin acest material, însă oferă toate premisele unei revigorări sănătoase a acesteia prin: tehnică instrumentală și vocală, spirit artistic, dar și orientare către public.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...