Interviuri

De vorbă cu Mihai Barbu Project (Interviu)

Un nou proiect tânăr are ocazia să se exprime pe meleagurile noastre: este vorba de grupul Mihai Barbu Project (MBP), care și-a început activitatea în septembrie 2017 și care are deja câteva concerte la activ. Deoarece muzica acestuia se încadrează în tiparele clasice de progressive, am fost curioși să aflăm mai multe de planurile și viziunea proiectului direct de la Mihai, liderul MBP:

Ce v-a îndemnat să puneți bazele acestui proiect muzical în primă fază? Care ar fi ținta voastră finală, dacă ar fi să numiți una acum?

Mihai: Am înființat acest proiect din dorința de a îmi împlini un vis, de a concretiza viziunea pe care o aveam atât despre progressive metal, dar și despre muzică în general. Nu m-aș fi gândit atunci că proiectul o să ia amploare atât de repede, și acum sunt extrem de fericit și mulțumit de ceea ce realizăm și de felul în care progresam atât ca trupa, cât și ca oameni. Ținta finală ar fi poate să ajungem să cântăm în cât mai multe țări, poate și peste ocean, și să creăm o metodă sustenabilă de trăi din pasiunea și dedicația noastră față de muzică.

Cum decurge pentru voi procesul de creație?

Mihai: Procesul de creație s-a manifestat până acum pe două planuri, și anume, momentele în care scriu eu singur o piesă, pe care apoi o discutăm și o învățăm cu toții, dându-i o formă finală atât pentru live cât și pentru studio, și de asemenea ore întregi în care construim o piesă de la zero cu toții în sala de repetiții, pe care apoi urmează să o înregistrez și să o aranjez eu într-o variantă de studio. Mi se pare deocamdată o metodă foarte bună și eficientă de lucru, pentru că mie îmi permite să nu mă îndepărtez de momentul zero al proiectului în ceea ce privește stilul și atmosfera pieselor noastre, și în același timp creează o coeziune excelentă între noi, muzical și compozițional, în care putem să dăm frâu liber creativității și să scriem cât putem de bine.

Care este cea mai mare problemă pe care ați întâmpinat-o până acum în underground-ul nostru? Ce credeți că lipsește unui artist din underground pentru a-și exprima muzica așa cum dorește?

Mihai: Din experiența noastră pe scena locală de underground, pot afirma că dând dovadă de seriozitate și creând o imagine profesionistă a muncii noastre în fața oamenilor, atât a publicului cât și a organizatorilor, am întâlnit oameni care au fost dornici să ne susțină și care cred în ceea ce facem. Însă, după părerea mea, o problemă sesizabilă în underground-ul nostru este lipsa unei mentalități colective sănătoase pentru trupele tinere, în sensul în care oamenii ar trebui să se orienteze mai mult către noutate, să experimenteze mai mult ce este actual pe scenă live, astfel ajutând imaginea trupei lor preferate, făcând-o cunoscută cât mai multor persoane și ridicând-o spre mainstream, dar nu într-un sens rău, ci dimpotrivă, prin mainstream încercând să exprim o vizibilitate publică mult mai mare. Din punctul meu de vedere, o susținere reală, concretă pentru trupele din underground nu există, dar ar putea exista foarte ușor cu un pic mai multă deschidere către nou și interesant, și atât noi, cât și colegii din alte trupe cu care împărțim scena, ne dorim mult să vedem asta, pentru că vrem să aducem muzica pe care o facem la cât mai multe urechi și să încercăm să dăm o stare de bine tuturor celor care ne apreciază.

Dacă ați putea pleca în turneu cu oricine de la noi din țară, cine ar fi și în ce orașe v-ați dori să cântați?

Mihai: În momentul de față, poate cel mai mult ne-am dori să plecăm în turneu cu cei de la Days Of Confusion, pe care îi apreciem foarte mult, și care ne-au ajutat cu un feedback pozitiv pentru ceea ce facem, și cu care ne-am simțit foarte bine atunci când am avut ocazia să cântăm împreună. Ne-am dori să concertăm în orașe mari ale țării, și ca să numesc câteva exemple: Brașov, Sibiu, Cluj și altele.

Care considerați că este punctul forte al trupei și care ar fi cel la care ați vrea să mai lucrați în viitor?

Mihai: Noi considerăm că unul din punctele forte ale trupei este faptul că personalitățile și aptitudinile fiecăruia sunt complementare unele cu celelalte, ceea ce ne-a permis să lucrăm eficient, simțindu-ne bine, gestionând și planificând în același timp ce urmează să facem și trasând un traseu pentru progresul nostru ca trupă. Un punct la care am mai vrea să lucrăm este poate comunicarea între noi atunci când nu suntem împreună, pentru că din când în când mai lăsam lucruri pe ultima sută de metri sau mai întâmpinăm mici inadvertențe, din cauza comunicării ineficiente. Nimic foarte grav, și oricum, sunt de părere că pe toate planurile putem găsi întotdeauna ceva de îmbunătățit și de dus la următorul nivel, și asta nu poate să facă decât bine, atât motivațional, cât și în rezultatele obținute.

Ce planuri aveți pentru viitor?

Mihai: Pe termen scurt, plănuim să fim din ce în ce mai activi în mediul online, urmând să începem în luna aprilie filmările pentru un nou videoclip, și de altfel pregătim și un single și pentru la vară multe alte surprize. De asemenea, în cel mai scurt timp, o variantă fizică pentru albumul “A Lifețime Consequence” care poate fi ascultat acum cam pe toate platformele de streaming și pe Bandcamp, va fi disponibilă în ediție limitată, cu un artwork special și un booklet interesant conținând versurile pieselor și altele. Pe termen lung, vom face tot ce putem, urmărind ținta despre care am vorbit mai sus!

Interviu realizat cu sprijinul Underground Music

Avem un underground de toată frumusețea. Păcat că este necunoscut.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...