Cronici concerte

Dark Funeral și o seară de black (cronică de concert)

Seara de 8 decembrie 2016 a însemnat pentru bucureşteni şi nu numai (pentru că m-am întâlnit cu oameni veniţi şi din alte oraşe special pentru concert) o seară de black metal suedez, olandez şi românesc livrat ca la carte.

darkfuneral

După o întârziere scuzată de organizatori, prima trupă care a urcat pe scena clubului Quantic a fost Eternal Fire. O formaţie relativ nouă dar deloc necunoscută pentru publicul bucureştean, destul de numeros pentru o primă trupă de deschidere. Pentru mine a fost prima oară când i-am văzut şi mi-au lăsat o impresie chiar foarte plăcută. Formaţia bucureşteană prezintă un melodic black metal care aduce o atmosferă Bathory rece. Au avut un setlist micuţ însă în ciuda acestui lucru au impresionat prin prezenţa scenică  şi s-au descurcat de minune să deschidă seara.

Următoarea formaţie ce a urcat pe scenă, a fost Syn Ze Şase Tri. Revenirea pe scenă a formaţiei timişorene de symphonic black metal, Syn Ze Şase Tri a fost foarte bine primită de publicul bucureştean. Cu o nouă componență şi cu un nou album promis pentru anul viitor, Syn Ze Şase Tri a avut un recital format din cele mai bune şi cunoscute piese ale lor, printre care amintim „Vatra strămoşească”, „Stăpîn peste stăpîni”, “Faurul munţilor” sau “Scrijelit în piatră” şi de asemenea au intrepretat în premieră o nouă melodie („Solul Zeilor”) de pe viitorul album. Au comunicat cu publicul şi au prezentat o nouă imagine scenică.  De asemenea s-au arătat solidari şi au dedicat „Înaripat şi Împietrit” victimelor din tragedia Colectiv. Timişorenii au spus că se vor întoarce aşa că sperăm să îi vedem cât mai curând cu noul album promis.

A treia trupă ce a urcat pe scena clubului Quantic a fost Carach Angren care s-a întors la nu mai mult de 4 luni de la concertul lor de la Rockstadt Extreme Fest. Carach Angren a avut parte de cel mai numeros public al serii. Olandezii la fel de energici precum îi ştim, au avut un recital bazat pe ultimele două albume dar din care nu au lipsit piesele cunoscute de pe celelalte albume. Printre piesele cântate amintim „Sir John”, „When Crows Tick On Windows”, „Carriage Wheel Murder” şi piesa care a încheiat concertul, „Bloodstains on the Captain’s Log”. Carach Angren încă din 2013 când au cântat în premieră în România la festivalul Rockstadt Extreme Fest, au fost foarte bine primiţi în România iar asta s-a văzut şi de această dată, publicul răspunzând cu o energie la fel de mare precum cea emanată de formaţie.

După Carach Angren cortina s-a lăsat şi au început pregătirile pentru intrarea pe scenă a formaţiei suedeze Dark Funeral. Lord Ahriman, Dominator, Heljarmadr, Chaq Mol şi Gustaf Hielm (bassistul din Pain Of Salvation) au intrat pe scenă pe un fundal plin de fum şi au început direct cu „Unchain My Soul”, prima piesă de pe ultimul album. Deşi publicul la începutul recitalului a fost destul de numeros, pe parcurs s-a mai rărit probabil şi din cauza întârzierii într-o zi de joi, care pe mulţi i-a forţat să plece. Însă pentru cei rămaşi sau pentru trupeţi asta nu a fost o problemă pentru că suedezii au spus că sunt foarte bucuroşi să revină în România, „to deliver another ceremony in the service of Satan”. Deşi în turneu cu ocazia lansării albumului lansat anul acesta „Where Shadows Forever Reign”, Dark Funeral a oferit o lecţie de black metal printr-un setlist vast, cântând cel puţin două melodii de pe fiecare album din care amintim cunoscutele „666 Voices În My Head”, „My Funeral”, Nail Them To The Cross”, „Atrium Regina” sau melodia care nu putea lipsi în România, „Shadows Over Transylvania”.

În concluzie seara de 8 decembrie va rămâne sigur întipărită publicului, oferind probabil şi ultimul concert notabil de black metal pe 2016.

Autor: Andrei Muntean

Foto: https://www.facebook.com/894432270655242/photos/?tab=album&album_id=1121623231269477

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...