Jazz Syndicate Live Sessions ne-au obișnuit cu surprize plăcute și proiecte îndrăznețe. Seara de 31 martie a confirmat acest lucru. Nu mulți muzicieni au talentul și resursele necesare pentru a interpreta compozițiile muzicale ale lui Charlie Parker și Dizzy Gillespie, dar spectatorii au fost plăcut impresionați de interpretarea celor cinci virtuozi.
Cei cinci muzicieni iubitori de jazz au izbutit să surprindă atmosfera tipică dată de muzica lui Parker și Gillespie. Locația a fost foarte bine aleasă, Sala Radio având una dintre cele mai bune acustici din București.
Cătălin Milea este unul dintre cei mai creativi saxofoniști români, iar acest lucru s-a simțit în interpretarea sa din data de 31 martie. Întreg ansamblul de instrumentiști s-a îndepărtat puțin de ideea de tribute band, optând să adapteze muzica lui Parker și Gillespie stilului propriu. Palmaresul muzical al lui Milea este copleșitor, acesta cântând alături de nume cunoscute ca Eric Revis, Carlo de Rosa, Tommy Crane, Nasheet Waits, Anthony Pinciotti, Dick Oatts, Sam Newsome, John Engels, Eugen Gondi, Mircea Tiberian, Cristian Soleanu, Anca Parghel, Johnny Răducanu, Sebastian Burneci, George Dumitriu, Luiza Zan, Garbis Dedeian, Dinu Simon și mulți alții. Milea este fondatorul grupului Romanian Jazz Collective, grup dedicat compozițiilor jazz românești.
Bucharest Jazz Orchestra este condusă de trompetistul Sebastian Burneci care ne-a încântat cu o execuție impecabilă a pieselor cele mai îndrăgite compuse de Parker și Gillespie. Burneci are un stil versatil, abordând o gamă originală și vastă de sunete. Muzicianul mai este implicat în numeroase proiecte muzicale dintre care amintim Big Band Radio și proiectul internațional BaLaKo. Burneci a cântat alături de nume importante ale jazzului internațional cum ar fi Alex Sipiagin, Peter Herbolzheimer și Benny Golson.
Secția ritmică a avut și ea niște reprezentanți pe măsura așteptărilor. Câștigătorul “Jacksonville Piano Jazz Competition – 2015”, Sorin Zlat, este un pianist, clarinetist și compozitor desăvârșit. Este singurul român care a câștigat „Marele Premiu” la concursurile „EuropaFest” în 2012 și „Concursul Internațional de jazz pentru soliști de la Monaco” în 2013. În timpul universității, Sorin Zlat a realizat cât de mult iubește jazzul. Printre influențele sale muzicale se numără Keith Jarret, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Thelonious Monk, Oscar Peterson, Chick Corea și Bud Powell. Stilul său este greu de încadrat în tipare, fiind mai degrabă o fuziune între muzică clasică, jazz, pop și alte genuri muzicale. Capacitatea sa de a crea compoziții muzicale originale l-a făcut celebru în lumea jazzului.
Adrian Flautistu a fost alegerea perfectă pentru contrabas. Ca și în cazul lui Sorin Zlat, Flautistu este de părere că muzica jazz îl reprezintă cel mai bine datorită libertății de exprimare și improvizației care definesc acest gen muzical. Adrian Flautistu a avut parte de colaborări cu nume foarte cunoscute din lumea muzicii românești ca Johnny Răducanu, Gardiș Dădăian, Tavi Colen, Monica Anghel, Nicu Alifantis, Ștefan Bănică Jr., Oana Sârbu, Daniel Iordăchioaie, Mihai Constantinescu și numeroși alții.
Deși este un baterist tânăr, Laurenţiu Zmӑu are cu ce să se laude. La 12 ani câștigă Olimpiada Națională de Muzică. Are colaborări cu nume cunoscute ca Nicolas Simion, Marius Popp, Pedro Negrescu, Mircea Tiberian, Anca Parghel, Marius Vernescu și participă la numeroase festivaluri de jazz. Începând cu anul 2013 este colaborator permanent în cadrul Big Band-ului Radio.
Cei cinci instrumentiști au demonstrat că sunt un All Star Band. Nu poți să menționezi stilul bebop fără să te duci cu gândul la Gillespie și Parker, doi interpreți de jazz care au conturat acest stil de jazz modern cu compoziții muzicale extrem de complexe. Conceptul din spatele concertului a fost bine gândit. Pentru cunoscătorii de jazz a fost un prilej de a asculta încă o dată muzica lui Charlie Parker și Dizzy Gillespie. Pentru necunoscători, a fost o oportunitate de a face cunoștință cu stilul bebop, cu doi dintre cei mai mari interpreți de jazz și cu abordarea unică a unui concert tribute interpretat de către cinci muzicieni talentați.
Nu am sesizat nicio notă executată greșit. Colaborarea dintre cei cinci a fost una armonioasă. Tempo-ul rapid, schimbările numeroase de note muzicale, improvizația tipică jazzului, structura armonică și comentariile lui Cătălin Milea dintre melodii au marcat o seară de neuitat. Deși fiecare muzician s-a făcut remarcat prin stilul personal în care a ales să reprezinte jazzul, cei cinci au dovedit că sunt o echipă de excepție, neputând să fie analizați decât ca un întreg armonios. Spectatorii s-au putut bucura de compoziții ca “Yardbird Suite”, “Ornithology”, “Bird Gets the Worm”,” Parker’s Mood”,” A Night in Tunisia”,” Scrapple from the Apple”,” Laura”,” Relaxing at Camarillo” sau „Bird of Paradise”. Cei din public s-au putut bucura și de” Groovin High”, arie interpretată de Parker împreună cu Gillespie. Cuvântul” pasăre” apare ca un laitmotiv în compozițiile muzicale create de Charlie Parker. Acest lucru nu este deloc întâmplător fiindcă poreclele lui Parker erau Yardbird și Bird.
Paza a fost asigurată de Andrei Irode, o alegere pe care o salut. La fiecare concert și eveniment unde paza a fost asigurată de Blackhawk Security m-am simțit în siguranță și nu au avut loc evenimente nefericite.
Pagina Jazz Syndicate Live Sessions: https://www.facebook.com/Jazz-Syndicate-Live-Sessions-568370053250908/
Pagina personală a saxofonistului Cătălin Milea: http://catalinmilea.com/
Pagina personală a pianistului Sorin Zlat: http://sorinzlat.com/
Link către poze:
Autor: Eliza Archer