Cronici concerte

Cum a fost la Blame Hofmann în Quantic Pub 2

11998904_1646597572249708_3518046083497562273_n

 

 

Trupa bucureșteană Blame Hofmann a avut concert pe 4 martie în Quantic Pub2. Din start, trebuie să ai un curaj nebun să înființezi un tribute-band Tool. Să înființezi unul în România, într-o scenă rock/metal muribundă și sufocată de facil este o dovadă pură de don quijotism muzical.

Și totuși, la ora 21.30, clubul era deja arhiplin. A fost o seară dedicată fanilor Tool; pe scenă nu au mai cântat alte trupe în deschidere. Cei patru curajoși s-au urcat pe scenă și a început nebunia. Pe pagina de Facebook a trupei s-a anunțat că din cauza unor probleme tehnice, proiecțiile video nu vor mai avea loc. Dar, din fericire, problema s-a remediat și pe întreg parcursul concertului, trupa a fost acompaniată de proiecții video conceptuale, bazându-se pe stilul caleidoscopic, omniprezent în show-urile Tool.

Atmosfera de la concert a fost la fel de variată ca și publicul care a sosit la fața locului. Știi că ai făcut o treabă bună când și unii dintre fotografii prezenți la concert încep să se agite în fața scenei și încearcă să prindă un cadru fain în același timp.

Membrii trupei Blame Hofmann au oferit un concert nemaipomenit, cu câteva scăpări pe ici-colo, toate din cauza unor mici probleme de monitorizare. La mijlocul concertului trupa a luat o pauză, nu înainte de a termina prima repriză pe un „Opiate” executat 1:1 cu originalul, cu un Casian (tobe) demențial și un Ștefan (voce), îngemănat cu Maynard. Pauzele pentru acordatul instrumentelor au fost insesizabile. S-au menționat în treacăt numele câtorva piese, deși nu era neapărat necesar, deoarece publicul deja știa majoritatea pieselor; mărturie stă faptul că cei din public cântau deseori laolaltă cu vocalistul.

Atât solistul, cât și Vije (Vali Ciurea), basistul trupei Blame Hofmann, au interacționat cu publicul.  Entuziasmul și talentul celor patru i-au mobilizat pe cei din public cu ușurință. Pentru o experiență cât mai autentică, solistul a folosit și megafonul pe anumite pasaje muzicale. Una dintre multele surprize plăcute ale serii a fost când Ștefan a citat celebrul pasaj existențialist „It’s Just A Ride” dintr-unul din stand-up-urile lui Bill Hicks, prieten apropiat al trupei Tool.

La un moment dat am avut senzația că sunt prinsă într-un joc de tenis, fiindcă oamenii din jurul meu ba se uitau spre proiecțiile video, ba reveneau cu privirea spre scenă. Întreaga atmosferă, la care a contribuit atât muzica interpretată de băieți, cât și proiecțiile video, a fost gândită bine și nu cred că o seară de vineri ar fi putut să iasă mai frumos de atât.

Nu am sesizat nicio scăpare din partea toboșarului (Casian Vlad) care m-a impresionat de la primul cântec. Mi se pare foarte bun din punct de vedere tehnic și ritmic, două calități esențiale pentru postura sa. Un moment care a adus un zâmbet pe buzele fiecărui cunoscător și iubitor al trupei Tool a fost acela în care toboșarul și-a făcut cruce și a schimbat priviri cu solistul trupei. Semn că urma o piesă extrem de grea, dar care piesă a celor de la Tool este ușoară?! Am simțit și eu emoțiile celor de pe scenă, însă au fost în van. Cei patru au reușit să cânte impecabil.  Alexandru Mitroi, chitaristul, mi-a părut că a cântat într-o transă continuă tot concertul. Basistul trupei, Vije, pare că are armata sa de fani fiindcă nu există concert la care să nu strige cineva din public ”Vije, Vije”. El a fost cel mai activ pe scenă, agitându-se pe fiecare melodie și executând perfect liniile groovy și alambicate ale lui Justin Chancellor. În ciuda faptului că a avut câteva probleme cu sunetul, Ștefan Sandu (voce) tot a reușit să cânte impecabil pe durata întregului concert și, cel mai important, a imprimat un vibe cât se poate de autentic audienței, lucru cel puțin dificil când vine vorba de a-l emula pe Maynard.

Un adevărat coup de grace a fost când trupa a început să cânte Lateralus. Tot publicul a cântat alături de solist. Totuși, punctul culminant al serii l-am simțit ca fiind cel de la bis, când s-au auzit acordurile de început din „The Grudge”, care a încheiat un veritabil tour de force, o retrospectivă foarte reușită a peste 20 de ani de avantgarde/cult/progressive rock marca Tool.

În loc de încheiere, recomand din inimă fanilor Tool (si nu numai) să le dea celor de la Blame Hofmann o șansă și să vină la concertele lor. Nu vor fi dezamăgiți. Publicul numeros de la fiecare concert Blame Hofmann este o premisă bună că băieții vor avea parte de sprijinul fanilor, lucru esențial pentru orice trupă, fie ea tribute band sau nu.

Setlist Blame Hofmann, 04.03.2016:

Intro

Jambi

Sober

46 & 2

The Pot

Jam/Schism

Opiate (extended version)

–intermission–

Stinkfist

Pushit

Right In Two

Vicarious

Lateralus (extended version)

The Grudge

Outro

 

Autor: Eliza Archer

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...