Cronici concerteNoutăţi

Cronică de concert: QFest – Sear Bliss, Thy Catafalque, Smaé, Warhymn și The Committee

Punctual și cu o varietate din toate sferele black metal-ului, cea de-a șasea seară de QFest aduce pe scenă cea mai apăsătoare noapte din toată seria de evenimente în cadrul unui mini-fest de sine stătător din această arie.

Smaé debutează pe scena din Quantic și în București cu cea mai mare varietate de stil a nopții, repertoriul ales de jumătate de oră trecând fluid și bine închegat prin secțiuni tehnice, melodioase și pline de groove, ceea ce îi separă cu ușurință de celelalte acte ale serii. Piesele ce vor fi incluse pe albumul de debut al trupei oferă publicului o mică intruziune în mentalul din spatele compozițiilor, care se traduc live și printr-o prestație de o calitate rar descoperită în cadrul unei trupe relativ nou înființate. Pasajele neașteptate aruncate-nspre public cu multă avânt și însuflețire, ce plimbă auzul printr-o galerie de tranziții fără cusur, elementele de progresiv și subtil simfonic, dar în străfunduri cu mesaje cu impact emoțional în special expuse prin alternările vocale dintre clean, shrieks și growls, și unul dintre actele care a beneficiat de cel mai bun sunet al serii, plasează Smaé în topul favoriților serii și o surpriză plăcută pentru mulți, iar asta se simte și aude printre cei din public.

Warhymn nu sunt străini scenei și preiau cuvântul prin acorduri care bat mai mult înspre clasicul black metal, cu ceva influențe ce se simt pe alocuri nordice și fac cumva legătura cu ce vor face Thy Catafalque mai târziu. Reprezentația în umbra acordurilor grele și a liniilor melodice constante aduce în întregul serii un plus pentru fanii old school, iar inspirațiile care amintesc pe alocuri de Secrets of the moon sunt primite cu căldură.

Cei de la The Committee au fost misterul serii, întrucât puțini știau ce să se aștepte de la ei, însă prestația lor a fost una suprinzătoare, chiar dacă cu mici probleme de sunet pe alocuri. Cu un sunet solid, vizual asortați și multă forță The Comittee trezesc din amorțeală publicul și îl pregătesc pentru headlineri.

Thy Catafalque, mult așteptați în România, intră în contrapoziție cu celelalte nume ale serii prin introducerea de elemente folk și voce feminină. Avant garde, atmosferic și cu spirit de epic etnic, ungarii se distanțează de black metal în majoritatea timpului, experimentalul și electronicul fiind mai degrabă un descriptor potrivit pentru abordare. Publicul entuziast îi primește cu căldură, reprezentația lor fiind cu siguranță una memorabilă pentru cei prezenți.

Sear Bliss închide seara cu cea mai dură și clasică abordare a stilului căruia îi era dedicat evenimentul. Apăsătoare și plină de o atmosferă ce te absoarbe de-ntregul, reprezentația trupei fără cusur menține publicul alert după o lungă noapte și îi pune capăt cât se poate de intens. Trupa sărbătorește cu această ocazie și 30 de ani de carieră cu un setlist bogat în amintiri și priviri în viitor, către cel de-al nouălea material al său.

Organizarea punctuală, programul bine stabilit cât să ofere un repaos auzului, tematica bine pusă la punct dar și line-upul neașteptat de divers fac din cea de-a șasea seară a QFest una cu adevărat de amintit.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...