Cronici albumeNoutăţiProg Talk cu Geanina

Cronică de album: Persefone – Lingua Ignota: Part 1

Cu un statut deja stabilit în lumea extreme/tech metal modern, cei de la Persefone revin cu prima parte dintr-o serie de albume/EP-uri ce deja se simt a fi ceva nou, cu o abordare nouă în rândul lansărilor din ultimii ani.

Debutat cu fantomaticul interludiu dat de „Sounds and Vessels„, cele cinci compoziții incluse pe material ne poartă printr-o sumedenie de influențe metal, brutalitatea împletindu-se de minune cu melodia și electronicul. „One Word” se aruncă asupra ascultătorului cu o forță brută, ce amintește de Gojira, dar cu arii de metalcore și un refren care-ți captează atenția instant. Trupa și-a dorit cu acest material să evite piesele de umplutură, alocând un loc bine stabilit fiecărei note, instrument și lirici, iar asta se simte.

The Equable” schimbă puțin registrul, punctul său forte fiind vocea clean și artificiile tobelor, precum și explozia refrenului dureros și cu simț de cor. Tobele puternice dansează elegant adesea cu riff-uri melodeath și solo-uri clasice, pline de deliciu auditiv.

Eponima albumului își mută parțial iarăși amprenta către un intro folk ca apoi să facă tranziția către un larg de sincope care te scot din confort și te aruncă în furtuni de note, ca mai apoi să te tragă înspre liniște fără prea multă pregătire. Outro-ul conține una dintre cele mai frumoase bucăți incluse pe material, chitara ecou și repetitivitatea lirică („we are the same„) transmisă prin clean-uri ce imploră și lasă o senzație de acceptare în lipsa unei soluții. Piesa curge subtil în „Abyssal Communication„, o baladă curată, executată printre elemente de synth, electronic și un total instrumental ce debordează de o melancolie ce-ți înghite sinele.

Breakdown-uri moderne, growl-uri care încapsulează decenii de evoluție și stiluri, tranziții abrupte și versuri repetitive care te bântuie prin întunecatul ce le devine accent și ritmuri bine închegate descriu „Ligua Ignora: Part 1„. Variațiunile în stil și intensități cât se poate de progresive și ancorate-n modern, dar pline de combinații fresh, rămân cu tine prin tăria experimentalului și care apasă pe notele care dor cel mai tare.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...