Cronici concerte

Cronică de concert Valerinne şi Mytrip

În seara zilei de joi, 11 februarie, trupa românească de post-rock Valerinne a lansat cel de-al treilea album din cariera sa, intitulat Monumenta, în cadrul unui concert susținut în clubul Control. Simultan a mai fost lansat și un EP intitulat Telemetry, split cu Tauusk (drone/ambiental), proiectul lui Răzvan Lazea-Postelnicu.
_IGP9557-2-2000

Clubul Control, care a fost renovat de curând, este un loc perfect pentru a ține un astfel de concert. Aspectul interior este unul diferit față de majoritatea sălilor de concerte în care am mai fost, fiind realizat într-un stil aflat la intersecția steampunk cu industrialul. Din punct de vedere al spațiului oferit, are o capacitate de aproximativ 300 de oameni, suficient pentru evenimente cu public restrâns.

_IGP9667-2-2000

Deschiderea concertului a fost asigurată de proiectul bulgăresc Mytrip, care a oferit publicului aproximativ jumătate de oră de drone și ambiental electronic. Părerile publicului au fost mixte, unii considerând că nu prea s-a potrivit în contextul concertului, alții fiind încântați de ceea ce au ascultat, aplaudându-l pe artist la sfârșitul reprezentației. De remarcat proiecțiile din timpul concertului care au fost în ton cu muzica interpretată și cu atmosfera generală a serii. Sonorizarea a fost foarte bună, fără a distorsiona muzica drone interpretată.

_IGP9610-2-2000

După ce Mytrip și-a susținut concertul, au urcat pe scenă Valerinne. Sala se umpluse deja, fiind aproape de capacitatea maximă spre sfârșitul primului concert. Salutând scurt publicul, trupa bucureșteană, care și-a început activitatea în ianuarie 2012, a început interpretarea noului album, Monumenta. Muzica instrumentală cu vagi influențe din progressive metal și ambiental a fost bine primită de public încă de la primele acorduri. O combinație foarte reușită de agresivitate și frumusețe care creează o atmosferă deosebită față de ce am mai auzit pe la alte concerte, muzica celor de la Valerinne se caracterizează, precum ar fi fost de așteptat, prin abordarea poreclită Wall of Sound (zidul de sunet). Pe toată durata concertului, sonorizarea a fost aproape perfectă, fiecare instrument fiind echilibrat corespunzător. Mi-a plăcut în special că s-a auzit foarte clar basul lui Liviu Stoicescu, un lucru rar la orice concert de rock sau metal, tobele au fost și ele foarte bine redate, la fel și chitara cu sintetizatorul. Trupa a interpretat cap-coadă albumul nou, ordinea pieselor fiind cea de pe CD, iar pentru bis (pe care Alexandru – chitară – a  declarat că-l susține foarte rar, neputând refuza însă în acea seară)  au cântat din nou Terra Amata, una din piesele de pe album. A fost un concert reușit, aclamat de publicul participant, mai divers sincer decât mă așteptam.
Cu garanția unei sonorizări bune, Valerinne este o trupă care merită revăzută oricând se ivește ocazia și care are foarte multe de oferit în viitorul activității sale.

042-3-2000Autor: Bogdan Voiculescu

Fotografi: Ana Bucur şi Mihai Beşliu

Habar n-am ce să zic aici, la rubrica asta. Am o reputație de hater și scârbă, dar eu sunt de fapt un mieluț fericit și blând...

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...