Cronici concerteNoutăţi

Cronică de concert: IAMX în Quantic

Vineri seară artistul Chris Corner a ajuns, împreună cu al său proiect solo, IAMX, în club Quantic, după ce cu două seri înainte trecuse și prin Cluj. Nu este primul său concert în România, așadar o parte din public știa deja la ce să se aștepte.

Întregul spectacol i-a fost dedicat muzicii sale, nefiind oferit spațiu de cântare altcuiva. Nu poate însă fi văzută drept o decizie rea, întrucât cu greu ar fi putut fi găsit un artist local care să deschidă pentru acest proiect. Chris promovează în prezent cel mai recent album alături de IAMX, Alive in new light, eponima căruia a dat și startul serii din Quantic. Cu un joc de lumini care închina scena complet muzicii și nu artiștilor, IAMX a debutat cu o explozie de percuții foarte brută, primitivă chiar, înainte de a prezenta audienței elementul electronic așteptat. Electronic rock însă ar fi o limitare în descrierea genului muzical abordat, piesele căzând adesea și în influențe de industrial, goth și alternative, printre altele.

Setlist-ul a inclus piese cunoscute și cerute fervent de către public de pe toate materialele artistului, de la Kiss + Swallow și până la Metanoia sau The Alternative, dar, bineînțeles, și piese de pe Alive in new light. Trupa care-l însoțește pe Corner atrage prin mișcări senzuale și deschidere față de audiență, completându-l întru totul pe artistul principal. Cu o estetică bine aleasă atât muzical, cât și vizual, IAMX și-a transpus energia și unicul în fiecare componentă a spectacolului, fapt ce se simțea și în jur. Electricul depășea ritmul, întreaga seara fiind dominată de fascinație și admirație față de claritatea sunetului, de punerea în scenă a conceptului din spatele spectacolului și de vocea versatilă și impresionantă a cântărețului.

Trecând de la energia unor piese precum Happiness, After Every Party I Die sau Bring Me Back a Dog până la emoția altora precum Exit sau Sorrow, evenimentul a părut că s-a încheiat simțitor de repede, audiența reușind să obțină nu unul, ci două bis-uri. Primul a inclus o piesă deja devenită clasică de pe noul material, Mile Deep Hollow și The Alternative, iar cel de-al doilea a constituit o întoarcere în trecut, un omagiu pentru fanii vechi ai proiectului, cu piese de pe albumul Kiss + Swallow.

Vizibil încântați de reacția publicului și cu o promisiune de reîntoarcere, artiștii s-au retras în ropote de aplauze și reacții de uimire înapoi în întuneric.

Cu un spectacol cu siguranță unic și realizat cu o atenție extraordinară asupra detaliilor, IAMX a reușit să atragă atenția cu adevărat asupra actorului principal, regizorului și producătorului principal, Chris Corner. Carismatic și fascinant, artistul captează audiența prin simpla sa prezență, iar ce expune public cucerește instant.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...