Pe 29 martie, Quantic Club din București a fost gazda primei ediții a evenimentului Bucharest Prog Day, ce a reunit cinci trupe din diferite colțuri ale Europei, fiecare având un stil propriu și o abordare unică în sfera muzicii progressive.
Seara a debutat cu ceva întârziere și o schimbare de program, cei de la Chaplin’s Dream urmând să încheie evenimentul în loc să îl deschidă, însă Calyces pornesc în forță vârtejul de linii progresive diverse ce descriu întregul parcurs al concertului.
Trupa grecească Calyces, condusă de mastermind-ul Manthos Stergiou, a adus o infuzie de prog metal cu post-metal și iz de Mastodon, cu o complexitate ritmică și un rafinament bine pus la punct atât în studio, cât și live. Setlist-ul lor a fost o combinație de secvențe tehnice sofisticate și momente mai melancolice, Manthos demonstrând un control impecabil al atmosferei, cu versatilitatea instrumentelor completând așa cum trebuie atmosfera generală.
Continuă seara cu un alt moment de referință al serii, primul concert live al lui Cosmin Lupu și trupei sale, renumitul chitarist asociat cu proiecte precum Days of Confusion sau Domination – tribut Pantera. Lansarea în premieră a noului album a fost o oportunitate rară de a explora noile direcții muzicale ale acestuia, care îmbină tehnicitatea cu o sensibilitate aparte. Compozițiile lipsite de limite și exprimarea sinelui prin intermediul atât a instrumentului cât și vocal au dat o notă distinctă serii. Melodiile sale au balansat între progresiv și experimental, lăsând un impact puternic asupra audienței.
Cu o carieră de o importanță deosebită în scena metalului progresiv local, Taine a ridicat atmosfera la un alt nivel, cu o combinație de intensitate și melancolie, alternând noul cu vechiul într-un mod fluid și profesional. Solo-urile lor complexe și tranzițiile dese au răsunat către publicul nou și vechi cu aceeași forță ca dintotdeauna. Nu au lipsit nici micile momente de întoarcere la rădăcinile death, de asemenea odă complexității compozițiilor trupei.
Trupa belgiană Hippotraktor și, de altfel, headlinerul serii a fost cu siguranță una dintre atracțiile serii. Cu un sound modern, dar cu rădăcini adânci în metalul progresiv clasic, deși reinventate, mai ales instrumental, trupa a reușit să capteze rapid atenția publicului. Versatilitatea vocalului, ritmurile complexe și liniile melodice inovatoare au făcut ca setlist-ul lor să se transforme într-un amestec cât se poate de actual al progressive-ului cu alte stiluri moderne, completând de minune celelalte reprezentații live ale serii.
Bucharest Prog Day a fost o seară importantă pentru fanii progresivului, cu un line-up de excepție care a oferit o paletă variată de sunete, de la metalul progresiv modern al Hippotraktor, experimentalul celor de la Calyces și la intensitatea emoțională și tehnică a celor de la Taine și a lui Cosmin Lupu.