Iată că am ajuns și la un concert funky, cu un vibe excelent și muzică pe măsură. Am asistat la prestația a 3 trupe tinere, pline de energie dar și de profesionalism. Tema serii a reprezentat lansarea câte unui nou single din partea fiecărei formații.
Publicul a avut acces în sala de concert de la 8, iar prima formație a început să cânte la 9, cu un sfert de oră academic peste programul afișat. The Mad Socks sunt o trupă de funk/rock alternativ din București, formată în 2013. În primele câteva minute, publicul, care până atunci stătea răsfirat prin sală, s-a adunat în număr mare în fața scenei. Băieții au reușit să incite publicul cu piese simple dar compuse bine, cu linii vocale puternice și eficiente, abordând multe subiecte cotidiene care ne afectează pe toți – ciorapi, antene, prostia omenească, prieteni, datul cu var, iubita ș.a.m.d. Singura mea observație ar fi că, pentru prima trupă dintr-o seară cu 3 artiști, s-au întins cam mult, inclusiv cu bis. Chiar și așa, prestația celor de la The Mad Socks a reușit să stabilească tonul jovial pentru restul serii.
Dacă în cazul celor de la The Mad Socks am avut parte de prima audiție, pe băieții de la :umbra îi știam de ceva vreme. Le ascultasem cele două single-uri lansate până în acel moment și îmi creasem câteva așteptări de la show-ul lor, așteptări care au fost depășite pe de-a-ntregul. Mi-a plăcut atitudinea – au început direct, cu prima piesă, fără bună seara (bună seara a urmat după). Trupa :umbra abordează un stil pe care ei îl denumesc pop bizantin – o combinație între alternativ, indie și post-rock. Compozițiile lor au ieșit în evidență prin complexitate și atenție la detaliu. Subiectele versurilor, după spusele solistului, sunt atât de mult inspirate din experiențele lor personale încât uneori le vine greu să le cânte în fața unui public. Am fost profund impresionat de sinceritatea de care au dat dovadă. Noroc că după episodul de sinceritate a urmat piesa „Dezbrăcată” și mi-am mai revenit. Noul lor single, „Lumea de când te-am uitat” este o piesă care începe funk și se termină atmosferic, două elemente care pot spune că au caracterizat întregul show :umbra. Per total, o formație cu sunet din prezent și potențial de viitor, și singura trupă din acea seară fără „The” în titlu.
The Purple Dandies reprezentau o curiozitate pentru mine. La fel ca și în cazul celor de la :umbra, le ascultasem piesele lansate înainte să îi văd live. Show-ul lor a început cu un monolog de Silviu Gherman, în care binecunoscutul comic ne povestea o întâmplare de la pescuit. Știam monologul, dar am râs oricum. A urmat un scurt pasaj dintr-o piesă din soundtrack-ul Star Wars, după care băieții s-au pus pe treabă. Cei trei abordează un stil simplu și eficient, și au o prezență scenică prin care dau dovadă de suficientă dezinvoltură ca să întrețină atmosfera pe care primele două trupe au dat-o serii. Muzical vorbind, ei nu se iau foarte tare în serios, și ăsta e un lucru pe care am reușit să-l apreciez. Atitudinea băieților de la The Purple Dandies a reușit să mențină antrenat publicul ce se împuținase spre finalul serii, cântându-ne piese precum Jamaica, Primăvara (noul lor single) și Brăila, la care am avut parte de o apariție surpriză din partea lui Alex Vascan de la Timpuri Noi. Atmosfera a rămas destinsă, oamenii din public dansând, bătând din palme și întreținând energia concertului până la ultimul bis – din nou, piesa Brăila.
Show-ul 3 Hot Singles a fost unul reușit, atât conceptual, cât și atmosferic. Music Club a fost foarte bine ales pentru acest gen de concert. Sonorizarea serii a fost excelentă. Basul și cu toba mare au avut destulă prezență cât să facă publicul să danseze, dar și calitatea pieselor a fost de partea formațiilor. Pentru mine, personal, 3 Hot Singles a reprezentat o gură de aer proaspăt – după numeroase concerte la care oamenii din trupe stăteau cu fața în pedalier, a fost frumos să văd și niște oameni care știu să facă show și să se distreze în timp ce își cântă muzica. O experiență completă. Strapping Young Vlad, out.
Fotografii: Ana Bucur