Trupa devenită în scurt timp referinţă pentru post-rock şi shoegaze în interiorul graniţelor noastre, Valerinne, se află deja la al treilea album al carierei şi nu pare să se oprească aici. Evoluţia în stil uşor recognoscibilă încă de la lansarea în vid a primelor acorduri şi validarea locului pe care-l deţin în acest moment, fac din acest „Monumenta” un material discografic must-have pentru fanii stilului sau pentru cei care obişnuiesc să se piardă în visare prin interiorul valurilor realităţii.
Albumul conţine cinci piese, toate depăşind limita de 10 minute, ba chiar mai mult. „Edifice” ne azvârlă timbrul şi texturile năluci ale chitarelor, setate spre a ne induce în condiţia de reverie necesară pentru a pătrunde în cosmosul armoniilor, în timp ce bass-ul loveşte din plin prin peretele de sunet smulgându-ţi fiinţa înapoi în neant. Tranziţiile pieselor au rol de punte între trăirile tulburi şi multiplele învelişuri îmbibate în emoţii create de efectele chitarei, aşa cum este şi cazul „Edifice” – „Palinopsia”.
Continuăm cu „Solastalgia”, o piesă care, aşa cum bine ne sugerează numele, revine la peisajele auditive întunecate, la simţămintele difuz creionate anterior de „Edifice”. Spre finalul piesei dinamicile încep să fie transpuse în tensiuni repetitive.
Aceeaşi tranziţie menţionată mai devreme ne introduce în, ceea ce este probabil, una dintre cele mai alerte şi convingătoare piese incluse pe album, „Terra Amata”. O piesă încărcată de pasaje intense emoţional şi sonor, care oferă câteva dintre cele mai interesante abordări chitaristice de pe acest material.
„Monumenta” se încheie cu „Downstream” , piesă care încapsulează ceva pasaje orientate industrial, anunţând un final incert, la fel de intens precum şi în „Terra Amata”, care poate ne va fi continuat pe următorul material discografic.
Piese preferate: „Palinopsia”, „Terra Amata”.
Componență:
Alexandru Daș – chitara/synth
Liviu Stoicescu – bass
Mircea Smarandache – tobe
Mix și înregistrare: Marius Costache
Autor: Geanina Chiricuță