Cronici albumeNoutăţi

Cronică de album: Taine – „Chaos & Contemplation”

Taine revine după o lungă așteptare și teasing cu picătura dat fanilor cu un nou material discografic, intitulat „Chaos & Contemplation”. Înțesat cu nouă piese nou-nouțe și încă una bonus despre care amintim și mai târziu, noul album se diferențiază din start de ce a mai ieșit din mâinile celor de la Taine în trecut prin abordări moderne, fără a pierde însă din farmecul care a propulsat trupa de câteva decenii încoace în rândul favoritelor metaliștilor, dar mai ales printr-un număr grozav de invitați, de seamă atât pe scena internațională, cât și locală.

Albumul debutează, așadar, cu „To Infinity”, întregul material fiind de altfel în limba engleză. Din start suntem luați prin surprindere cu o voce caldă feminină, aparținând Mariei Modoran, care alunecă-ncet către tranziții dure, cu amprente atât de black, dar în special cu riff-uri care amintesc clar de rădăcinile tribut Death ale Taine și care vor satisface fanii trupei fără doar și poate. Piesa străbate multe arii muzicale, alternările dintre liniile moderne, abordările vocale versatile și solo-ul invitatului Marius Bob menținând ascultătorul prezent constant, și cu un outro care leagă totul revenind la schema de început într-un mod cât se poate de fluid, natural și circular.

„The Anger Within” fură scena în forță, însă menținând totodată povestea începută mai devreme prin anumite ancore instrumentale și lăsând astfel senzația de coeziune a materialului. Execuții curate, tobe năucitoare ce poartă compoziția către diferitele sincope cu tentă progresivă și per total o odă trecutului muzical al trupei, dar cu aroma viitorului.

Neuralgia” a fost și primul single ales pentru promovarea noului album și se prezintă precum un pachet de talente, regăsind iar lina voce a Mariei care devine elementul de legătură al agresivității contrapuse de celelalte două voci masculine, dar și prezența unui nou invitat, Mihai Ilie. A doua sa jumătate este separată de o chitară ce devine focus principal, dar care, împreunată cu tendința apăsătoare a vocilor, dă un aer melancolic compoziției.

Pe lângă Maria, următoarea piesă de pe album aduce-n scenă unul dintre cei mai anticipați invitați ai albumului, Robin Zielhorst (Exivious, Our Ocean, Ne Obliviscaris, Cynic), care cu al său bass fretless ghidează, în special în a doua sa jumătate, linia melodică înspre tărâmuri ce amintesc de toate proiectele pentru care este cunoscut. „Return to the Sea” sparge puțin din tiparele compozițiilor anterioare, nu doar prin prezența bassului, cât și prin dinamica, intensitatea sa și prin armoniile, deși asincrone, cu un element important pentru orice single: prind urechile și sunt ușor de reținut și imitat în mișcările naturale ale internului fiecăruia.

„Seconds” oferă toată atenția clapelor și instrumentalului visător și pe bună dreptate, fiindcă invitați sunt Marius Pop și Vikram Shankar (Silent Skies, Pain of Salvation). Aranjamentele care aduc un pic din Dream Theater în joaca clapelor dar se și împletesc de minune cu solo-ul lui Marius, lasă în final senzația unei orchestre ce se desfășoară pe de-a lungul unei arene în fața unei audiențe de ordinul miilor. „Demons from the past” domolește antrenamentul anterior cu singura baladă inclusă de Taine pe un album și un moment de respiro bine venit, vocalul dezgolindu-și agresivitatea în fața emoției, întregirea sa fiind încă o voce feminină invitată, Kimberly Dunn.

Reluăm parcursul început cu „The Night Before That Day„, semnătura Taine fiind imediat resimțită în întregul piesei. Andrei Rusu aduce cu sine diferitul vocal, care deși în timbru se alătură de minune celei a lui Andy, iese în prim plan prin abordare.

Opozițiile vocale continuă să poarte ideile și-n „Dark days of our lives„, cu invitați precum Felix Fuerea și Marius Popeanga. Un tango în trei și o pasă constantă între clean-uri și growl-uri fac din această piesă una din favoritele imediate ale ascultătorului. Instrumentalul pe alocuri tranziționat între influențe ce pot aminti de Dream Theater și Gojira adaugă un plus de mișcare care descriu o poveste în continuă dezvoltare. Outro-ul abandonează ascultătorul într-un apocaliptic și repetitiv „dark days of our lives”.

„Fusion ‘X’ (Unfinished story)” este o conglomerare de talente muzicale, care în decursul a puțin peste două minute oferă șansa unică de a asista la o desfășurare de forțe care mai de care ieșite din țărmul obișnuitului. Lukas Florian la bass, Marius Pop la chitară, Vikram Shankar la clape și Martina Mollo la voce transformă Taine într-o trupă complet nouă și sparge orice urmă de monotonie care ar putea poposi și pentru o milisecundă în gândurile ascultătorilor.

Ajungem la ultima compoziție de pe album, piesa bonus, care de fapt este o remixare și masterizare a unei favorite a fanilor Taine, „Prea mult„. Un deliciu care, poate surprinzător, încheie albumul cumva precum un tot, conceptual, instrumentalul purtând în mod clar similitudini cu piesa de început, și poate cine știe, fie finalul unui capitol al trupei ori o plecăciune în fața trecutului?

Asemeni materialelor lansate de cei de la Taine în trecut, „Chaos & Contemplation” se remarcă prin producție de excepție, fără urme de cusur și poate mai mult decât oricând atenție la detalii. Simpla introducere a unui număr impresionant de invitați pe album constituie în sine un efort greu de bănuit însă întregul se leagă într-un mod cât se poate de ideal. Haosul devine controlat, însă contemplarea este o invitație greu de refuzat în acest context.

Albumul va fi disponibil pe piață pe 15 septembrie și poate fi precomandat aici.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...