Prog Talk cu Geanina

Pontus Gunve, „IV” și un EP ceva mai deosebit

pontus gunve

Compozitorul şi chitaristul suedez Pontus H.W. Gunve îşi lansează un alt EP, cu o adevărată trupă în spate. EP-ul „IV” conţine cinci piese, de un delicat progressive orientat clasic care oferă ascultătorului experienţa unor înregistrări live şi o nouă modalitate de a trăi experienţa muzicii. Violoncelul completează pe măsură chitara liant, bass-ul persistent şi tobele care reuşesc să fure din atenţia ascultătorului de câteva ori bune pe parcursul celor cinci piese.

Fiecare piesă are un parcurs propriu şi un element unic în jurul căruia îşi dezvoltă povestea. „IV” debutează cu piesa „Ten” şi deşi lasă impresia unui joc matematic, piesa redă trăirea unui concert de jazz fusion live cu un plus de eleganţă oferit de intervenţiile violoncelului. Chiar dacă linia pieselor este trasată destul de drept şi corect, ei bine, sunt acele mici momente de vârf şi suspans auditiv care te vor ţine în priză pe toată durata pieselor.

„Mirislou” îţi va aduce aminte cu siguranţă de filmele western la care te uitai atunci când erai mic copil, iar asta tocmai pentru este un remake al piesei celebre compuse de Beach Boys în timpul erei Surf Rock.

„El Panchos Last Journey” continuă ideea lăsată în aer de către „Mirislou” şi te va face te întrebi dacă nu cumva ai încurcat albumele şi asculţi „Tres Caballeros” al Aristocraţilor în schimb. Elementele de clasic persistă în continuare şi sunt transpuse gradual în dinamica tuturor instrumentelor, care te vor trimite cu gândul la aceeaşi eră despre care menţionam anterior. Sentimentul ciudat care te va bântui după ce vei termina de ascultat acest EP se datorează tocmai ingeniozităţii sale şi cu siguranţă vei încerca îi mai dai câteva şanse.

Red Silver” este balada de pe EP, o baladă pe cât de contemporană, pe atât de shakespeariană, prin simplul fapt fundalul piesei devine o pânză elaborată pe care se vor construi momentele muzicale, care leagă trecutul cu prezentul.

Deşi Pontus Gunve este o prezenţă nouă în playlist-ul meu, este cu siguranţă un proiect muzical care merită urmărit şi în viitor.

Din străfundurile prog-ului,

Geanina

Comentează

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top
error: Content is protected !!