Cronici albume

Cronică de album: Iron Maiden – Powerslave

După un deceniu plin, în care formatii precum Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath , Budgie sau Thin Lizzy au influențat o întreagă generație de tineri pasionați de muzica rock, în Anglia lucrurile au început să se schimbe. Cu toate că trupele menționate mai sus au avut succes și în afara Europei ( Deep Purple în Japonia, Led Zeppelin în Statele Unite ale Americii etc), la finalul anilor 70 vor intra într-un con de umbră. Pentru mulți, acest moment a însemnat sfârșitul muzicii rock. Din fericire, această idee pesimistă nu a fost adevărată, iar din cenușa anilor 70, în Anglia, se naște un nou val de muzică rock, denumit de către presa muzicală “The new wave of british heavy metal”. Astfel, apar peste noapte o mulțime de formații dornice de afirmare. Saxon, Angel Witch, Grim Reaper, Tokyo Blade, Samson, Hell, Blitzkrieg sunt doar câteva nume din acest nou val britanic. Dintre toate acestea, o formație s-a remarcat într-un mod special. Înființată la finalul anului 1975 de către basistul Steve Harris, Iron Maiden avea să scrie o pagină importantă în istoria rockului la începutul anilor 80.

Rețeta unui album de succes Iron Maiden e simplă. S-a văzut acest lucru în 1982 cu The number of the beast și în 1983 cu Piece of Mind. Sunt albume care au marcat generații. O voce unică, un cuplu de chitariști excepțional și o secție ritmică bine pusă la punct. În 1984, cei de la Maiden reușeau să scoată, probabil, cel mai solicitant material discografic de până atunci, și anume albumul cu numărul 5 – Powerslave.

Tematica egipteană este prezentă atât pe copertă ( o piramidă în fața căreia o statuie a lui Eddie domină peisajul) cât și în piesa titlu și în decorurile folosite în turneul mondial de promovare desfășurat între 1984 – 1985.

Materialul debutează cu Aces High, o piesă dedicată Aviației Britanice din timpul celui de al doilea război mondial. O compoziție a lui Steve Harris, Aces High are toate atuurile unui single clasic Maiden, și anume dinamică, forță și melodie. După excursia pe cerul Londrei din anul 1940, albumul continuă cu 2 Minutes to Midnight, piesă care conturează un tablou detaliat al Războiului Rece. Refrenul simplu și memorabil face din 2 Minutes to Midnight un cântec heavy metal de referință.

Dacă pe Piece of Mind și pe The number of the beast nu au existat piese instrumentale, Powerslave ne oferă Losfer Words. Inițial, a existat și o partitură vocală pentru acest moment ( exact ca în cazul Transylvania), însă trupa a ales varianta unei piese instrumentale. Este singurul moment mai slab de pe Powerslave, piesa fiind scoasă din repertoriul live al trupei după primele concerte din cadrul turneului World Slavery Tour.

Flash of the blade conturează ideea cavalerului cel bun care se luptă vitejește cu dragonul malefic și, ca în orice basm, îl învinge. Aceasta, alături de The Duellists ( unul dintre momentele mele preferate de pe Powerslave) și de Back in the village ( o continuare a poveștii începute pe The prisoner, de pe The number of the beast), este o piesă care nu a fost cântată live niciodată.

Piesa titlu are, probabil, unul dintre cele mai memorabile solo-uri executate de către Dave Murray. Este o compoziție dură, dar foarte melodică în același timp. Ultimul vers – A slave to the power of death – m-a fascinat din momentul în care am ascultat pentru prima oară această piesă.

Cu toate acestea, cel mai important moment de pe Powerslave rămâne Rime of the ancient mariner, o capodoperă a formației britanice. Harris a recunoscut în nenumărate rânduri că este un admirator al muzicii progresive, fiind fan al unor formații precum Rush, Yes sau Genesis. Pe Ancient Mariner se simte această influență. Multitudinea de stări prin care treci în momentul în care o asculți, pasajul de la mijloc unde efectiv simți corabia cum se leagănă pe mare face din Rime of the Ancient Mariner punctul culminant al acestui album. O compoziție lungă, de aproximativ 14 minute, piesa a fost cântată din nou în anii 2008-2009, după o lungă absență din repertoriul celor de la Iron Maiden.

Powerslave încheie un ciclu de albume clasice Iron Maiden, întrucât începând cu Somewhere in Time, lansat în 1986, formația va încerca anumite experimente în ceea ce privește sound-ul și viziunea artistică.

Tracklist:

  1. „Aces High”                                    Steve Harris                                                         4:31
  2. „2 Minutes to Midnight”             Adrian Smith, Bruce Dickinson                       6:04
  3. „Losfer Words (Big ‘Orra)”       (Instrumental)  Harris                                        4:15
  4. „Flash of the Blade”                     Dickinson                                                              4:05
  5. „The Duellists”                              Harris                                                                     6:18
  6. „Back in the Village”                    Smith, Dickinson                                                5:02
  7. „Powerslave”                                 Dickinson                                                              7:12
  8. „Rime of the Ancient Mariner” Harris                                                                    13:45

 

Notă – 9/10

Momente memorabile: Aces High, 2 Minutes to Midnight, The duellists, Powerslave, Rime of the Ancient Mariner

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...