Cronici albumeNoutăţi

Cronică de album – Fluturi pe Asfalt „Munţi sub Mări”

Cel de-al doilea album semnat Fluturi pe Asfalt vine la o distanţă de trei ani de “Reconstituire”, un material discografic care a reuşit concilieze post metal-ul cu emoţii desăvârşite, printr-o producţie deosebită şi un concept complet.

fluturi pe asfalt

Munţi sub Mări duce renumele precedentului mai departe într-un mod în aceeaşi măsură de atipic şi calculat.
Vocalul, puntea de legătură dintre ecoul notelor muzicale care părăsesc instrumentele şi simţămintele redate atât prin versuri, cât şi prin răsunetul armoniilor, ocupă de astă dată un loc divers în întreg.
Un început mai agresiv te poartă spre interiorul materialului prin intermediul “Avioanelor”, ca mai apoi te azvârle în ceea ce preia rolul piesei cunoscute “Valuri şi stele”, “Visepare”prin delicateţea cuvintelor atent alese pentru a pune în scenă fiecare acord care le însoţeşte.

Fără Legătură, piesa care a constituit teaser-ul nostru pentru lansarea albumului este o epopee a post-rock-ului cu un val de texture atmosferice, dar frumos întregite de versuri ce fac dreptate limbii natale.

Doina, pentru cunoscătorii trupei, nu este o piesă nouă. O piesă însă care bucur  o văd inclusă pe un material discografic oficial. O împletire a tradiţiilor neconvenţională şi care captează la fix sentimentul unei doine consacrate, fără însă a cădea pradă obişnuitului. “Un loc lipsit de întuneric devine interludiul aşteptat, spunându-ne suntem trecuţi o idee peste jumătatea albumului.

“Totul se leagă, una dintre puţinele piese complet instrumentale, face pasajul spre finalul materialului, urmând acelaşi timbru muzical compact şi construcţii repetitive care te îndeamnă la o arie largă de trăiri.Munţi sub Mări încheie pe o notă alternantă între “plin de putere” şi solo-uri care preiau locul cuvintelor rostite.

Munţi sub Mări”, oricât de bine ar continua o poveste altfel începută de Fluturi pe Asfalt în urmă cu câţiva ani, nu reprezintă o dublă a precedentului, “Reconstituire”. Vocalul mai prezent decât pe anteriorul şi accentul pus mai mult pe latura post-rock a viselor desenate de tonul chitarelor, albumului o notă unică.

Piese preferate: „Visepare”, „Doina„, „Totul se leagă„.

Autor: Geanina Chiricuţă

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...