Cronici albumeGet-begetNoutăţi

Cronică de album: Doomsday Astronaut – Djent Djiin

Cu șase piese și momente de epic înțesate printre tehnic și intro-uri de impact, albumul celor de la Doomsday Astronaut readuce în prim plan progresivul modern pe scena românească și pe o piață care nu a stagnat în creștere în ultimii ani, cel puțin pe plan local.

Atmosfericul „Arrival” plonjează direct în „Awaken the pharaon” și într-o mare de riffuri grele și influențe ce amintesc de Dream Theater pe latura chitaristică, deși fundalul adesea își menține suflul în modern, mult mai mult decât ar face-o anterior menționații. Coezivă și cu destule ancore care fac constant jocul modernului cu clasicul prog, piesa iese în evidență în special prin outro-ul dur și într-adevăr djent.

Born of Smokeless Fire„, single-ul ales pentru promovarea materialului, continuă acele alternări de arii diferite ale progului însă își are rădăcinile mai mult în modern și în influențe orientale, ce readuc în atenția și alegerea numelui materialului până la urmă. Cu o demonstrație de forță chitaristică și furtuni de note, piesa oferă și destule momente de respiro, în special înspre final, cât să nu devină obositoare. „Groove Monkey” schimbă puțin registrul înspre groove, cum bine îi indică numele, și poate chiar alternativ, fiind poate cea mai ușor digerabilă compoziție a albumului.

Premonition” aduce în discuție ritmuri care amintesc poate de Vai sau Howe, spiritul oriental împletit cu cel melancolic, distanțând compoziția de celelalte incluse pe material. „Yojimbo Unleashed” revine la ceea ce aducea în discuție piesa care deschide „Djent Djiin”, ode dedicate precursorilor prog și o expoziție de note pe secundă.

Materialul celor de la Doomsday Astronaut, complet instrumental, dispune de o producție de excepție, sunet curat și o îmbinare a multor stiluri progresive într-un timp compact însă marcat de destule tranziții cât să prindă urechile unui public larg.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...