BIO
Till Lungs Collapse, formația de hardcore melodic din București, revin în forță. Anul trecut pe 7 septembrie, ei au lansat EP-ul Desuetude. Materialul conține șase piese, iar de producția audio s-a ocupat Marius Costache (Studio 148), coperta albumului fiind semnată de Alexandru Daș. Componența formației la momentul înregistrării acestui material era formată din: Alex Pavelescu (Pava) la voce, Valentin Bîrsan la chitară, Mihai Tănăsescu (Tase) la tobe și Vlad Andrei la bas. De atunci, au mai avut loc câteva schimbări de componență, însă formația rămâne deosebit de activă până la ora prezentă.
COMPOZIȚIE
Din mai multe puncte de vedere, EP-ul se conformă cu normele hardcore-ului bucureștean, ajungând să se integreze foarte bine în această scenă. Numai două din cele șase piese depășesc limita de patru minute, iar piesa care dă și titlul albumului, Desuetude, are 40 de secunde, și reprezintă un interludiu care separă albumul în două jumătăți conceptuale. Piesele nu urmăresc structura clasică strofă-refren, instrumentalul fiind construit, din câte observ, în jurul versurilor. Chintesența compoziției este mesajul, iar riffurile sunt construite pentru a-l transmite și pentru a sugera încărcătura emoțională pe care acesta o implică.
Din această cauză, instrumentalul poate părea oarecum repetitiv pe alocuri. Acest lucru face, însă, ca unele riffuri să iasă în față mult mai bine, ca de exemplu introul piesei Scavengers. Piesa Desuetude ajunge numai bine la jumătatea materialului, ca o gură de aer proaspăt, înainte să plonjăm din nou într-o amalgamare de sentimente și trăiri, materializate de mesajul versurilor lui Pava.
VERSURI/CONCEPT
Versurile pieselor comunică diverse mesaje, fiecare mai dezolant decât cel din urmă. Personajul creat de aceste versuri ne transmite dezamăgirea pe care o simte față de lumea din exterior, dar și față de el însuși. Se exprimă frustrări, regrete și tot felul de sentimente negative de-a lungul albumului. La un moment dat, mesajul se transformă într-o avertizare pe care personajul i-o dă ascultătorului pe șleau, încercând să-l pregătească pentru „nopțile care vor trece, și zilele care îl vor trăda”. La final, mesajul este transpus într-o metaforă, fiind transmis de căpitanul muribund al unei nave spațiale închipuite.
Conceptul albumului nu este unul nemaiîntâlnit, mai ales nu în sfera HXC, însă este pus bine în cuvinte și modelat atât de intensitatea cu care Pava urlă în microfon, cât și de instrumentalul distorsionat de vreme.
SUNET
La capitolul sonorizare, albumul stă foarte bine, mai ales pentru genul în care îl putem încadra. Instrumentele sunt echilibrate, și nimic nu iese în față mai mult decât trebuie. Vocea pare puțin înfundată pe alocuri, dar aici poate să fie vorba și de viziunea artistului.
CONCLUZII
Per total, vorbim despre un material solid de hardcore melodic de la un reprezentat de seamă al scenei din țară. În calitate de EP de debut, Desuetude reprezintă un efort puternic din partea celor de la Till Lungs Collapse, de la care rămânem cu așteptări mari pe viitor.
Nota finală: 7,5/10
Piesa preferată: Scavengers