Cronici concerte

Crimena, Psychogod, Wooldozer în Quantic Pub 2 – 25 martie 2016

CrimenaNu ai cum să te saturi vreodată de underground. Indiferent de ascensiunea sau declinul formațiilor românești, întotdeauna vor exista proiecte și idei noi sprijinite de inițiative din partea oamenilor din domeniu. Îți trebuie mult curaj ca să mergi mai departe cu activitatea muzicală în scena autohtonă, dar iată că vineri seară am avut nu numai un exemplu de curaj, ci trei! 

Localul și-a deschis porțile pentru public la ora 20.30, asta după ce au amânat cu o oră începutul evenimentului; o decizie de bun simț motivată de traficul îngreunat de vineri seara. Prețul a fost modest și nu am mai văzut de mult un concert în capitală la prețul de 15 lei. Prețurile pentru băuturi au fost „studențești” (berea la șase lei, shotul de cozonac doar cu un leu mai scump), deci seara a fost accesibilă pentru toate buzunarele. Pe lângă asta atmosfera a fost mai mult decât prietenoasă. A fost greu să nu te întâlnești cu o persoană cunoscută public, dar și mai greu a fost să nu te împrietenești cu stafful de la bar.

Undergroundul nostru se poate mândri că nu mai este de mult o mișcare sau un curent artistic, ci mai degrabă o comunitate, iar Quantic 2 este încă un exemplu de local ce reușește să aducă la un loc artiști, organizatori, oameni din presă, melomani și orice persoană cu dorința de a asculta ceva fain. Sunetul a fost bun la toate trupele, auzindu-se din față până în spate și de la stânga la dreapta. Chiar și jos la parter era satisfăcător, pentru cei care au preferat să petreacă mai mult timp la standul de merchandise.

Formațiile care au intrat pe scenă au fost următoarele: WooldozerPSYCHOGOD și Crimena. Îmi vine greu să vorbesc despre genurile acestor formații pentru că niciuna din ele nu abordează un gen anume. Niciuna din cele trei trupe nu a îmbrățișat clișeele tehnice sau atmosferice al vreunui gen, în schimb acești artiști au înțeles perfect provocarea artistului modern, anume că trebuie să fii creativ și să fuzionezi influențele muzicale pe care le absorbi.

Wooldozer au urcat în jurul orei 21.00, însă la celelalte formații nu am mai fost atent. Am uitat de telefon și am uitat și să mă uit la ceas. Au început concertul în forță cu Heavy Matter. Au avut un total de opt piese dintre care numai două au fost instrumentale. Interpretarea muzicală a fost energică din partea instrumentaliștilor, dar ceva mai emoționată din partea vocalistului care a scăpat suportul microfonului din mână la un moment, dar care a fost întâmpinat la final de un mesaj prietenos din public. Totuși, cireașa de pe tort a fost No Snow for the Northen Man, o piesă lungă și melancolică, dar foarte îndrăgită de fanii trupei.

Pe urmă au venit cei de la PSYCHOGOD. De la prima melodie mi-a fost cât se poate de clar că formația a progresat față de ultima oară când i-am ascultat, adică în 2014 la Wacken Metal Battle care a fost de altfel și singurul concert al trupei în anul respectiv. Ei, bine, în 2015 au trecut (iar) prin schimbări, dar de data aceasta au fost cât se poate de roditoare. A fost ocazia ideală ca să-și promoveze ultimul material discografic lansat în octombrie: albumul Destroy to Create – Create to Destroy. Formația a abordat un instrumental mult mai antrenant și care își păstrează doza de agresivitate. Ofer o bilă albă vocalistului care jonglează onorabil între clean și harsh vocals.

Seara a fost încheiată de craiovenii de la Crimena însoțiți de Bob la voce, noul lor vocalist. Trupeții și-au promovat ultimul album lansat – căci de altfel acesta a fost și scopul serii – intitulat Chapter One: Divine Betrayal. Materialul a fost mixat și masterizat de Jonny Elisson în Atena, de altfel și casa de discuri cu care au semnat este una grecească. Este un material bine lucrat, iar formația are notorietate internațională. Următoarea zi după concertul din Quantic au fost și în Bulgaria să îl lanseze, în cadrul unui concert în Varna.

Crimena a fost o revelație încă de când s-a fondat formația: băieți agresivi care au ce trebuie pentru un sunet bun. Bob a fost încântător pe scenă, dar nu s-a rezumat doar la a cânta de pe postament, ci a venit și în primele rânduri pentru a încuraja publicul la un mosh pit. Printre piese au cântat Mutawwa, The Bitter Pill, Gospel of the Unbeliever, Quemadero, Sanity, dar și un cover după Sepultura: Refuse Resist.

Colac peste pupăză am avut parte de o seară reușită și care și-a meritat toți banii … ba chiar ar fi meritat mai mulți. Apreciez fumătorii că s-au conformat legii proaspăt implementate. Mulțumiri Cavalleria Events pentru organizarea evenimentului și Quantic Pub 2 pentru disponibilitatea de a găzdui – încă odată – comunitatea Underground. Să ne revedem la cât mai multe concerte!

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...