Noutăţi

Concert Charlie Parker & Dizzy Gillespie Tribute

jazz

Charles Parker, cunoscut şi ca „Yardbird”, sau mai simplu „Bird”, a fost un saxofonist şi compozitor American de Jazz de geniu.
Parker a fost un influent solist de Jazz şi o figură marcantă în dezvoltarea stilului Be-Bop, un stil al Jazzului caracterizat de ritmuri ameţitoare, tehnică virtuoasă şi improvizaţie. Parker aintrodus idei armonice revoluţionare. Tonul său varia de la curat şi penetrant, la dulce şi sobru. Parker a fost poreclit încă de la începutul carierei „Yardbird”; această poreclă, dar mai alesformă prescurtată „Bird”, pe care a folosit-o până la sfârşitul vieţii, au inspirat titlurile a numeroase compoziţii, precum “Yardbird Suite”, “Ornithology”, “Bird Gets The Worm” sau „Bird of Paradise”. Parker a fost un icon pentru subcultura hipster şi mai târziu pentru celebra “Beat Generation”, personificând muzicianul de jazz ca şi artist fără compromisuri şi intelectual, maidegrabă decât ca şi entertainer.

John Birks „Dizzy” Gillespie, a fost un trompetist, şef de formaţie, compozitor şi – ocazional – vocalist american de Jazz. Contribuţia sa la dezvoltarea acestui stil muzical a fost imensă.
Unul dintre cei mai mari trompetişti de Jazz din toate timpurile (unii spun cel mai mare!), Dizzy era un instrumentist atât de complex încât contemporanii săi au ajuns îi copieze pe Miles Davis or Fats Navarro, până când, abia la începutul anilor ’70 când Jon Faddis a reuşit îi recreeze stilul. Bereta lui şi ochelarii cu ramă groasă, stilul sauscat” de a cânta cu vocea,trompetă îndoită şi obrajii umflaţi, precum şi personalitatea lui veselă au fost esenţiale în popularizarea stilului Be-Bop.
În anii ‘40s, Gillespie, împreună cu Charlie Parker, au devenit o figură majoră în dezvoltarea bebop-ului şi jazzului modern. El a învăţată şi influenţat mulţi alţi muzicieni, incluzându-i pe Miles Davis, Clifford Brown, Arturo Sandoval sau baladistul Johnny Hartman.

Pe scena Sălii Radio, într-un concert tribut de excepţie va urca un All Star Band, ai căror protagonişti sunt saxofonistul stabilit în Olanda, Cătălin Milea şi trompetistul, leader al Bucharest Jazz Orchestra, Sebastian Burneci; secţia ritmică este asigurată de Sorin Zlat – pian; Adrian Flautistu – bass; Iulian Nicolau – baterie;

Evenimentul Legends of Jazz: A CHARLIE PARKER & DIZZIE GILESPIE Tribute face parte din seria de concerte Jazz Syndicate Live Sessions, unde anul acesta vor mai concerta:

* KENNY GARRETT Quintet – 21 Aprilie, Sala Radio
* PAOLO FRESU * RALPH TOWNER – 14 Mai, Sala Radio

PROGRAM:
Concertul Kenny Garrett Quintet va avea loc pe 21 Aprilie, orele 20:00 la Sala Radio din Bucureşti. Accesul în sală se face începând cu orele 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.

BILETE:
Biletele pentru acest eveniment costă de la 95 de lei în funcţie de categorie, şi pot fi cumpărate din reţeaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone,librăriile Cărtureşti şi Humanitas, benzinăriile OMV) şi online pewww.eventim.ro şi www.iabilet.ro.

Detalii pe pagina de Facebook Jazz Syndicate Live Sessions.

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...