Cronici albumeNoutăţi

Coma – „Orizont” (cronică de album)

coma2-2

Trec direct la subiect, pentru acest nou material discografic a fost mult aşteptat de fani şi, cu siguranţă, de către persoane pe cale devină fani. Noul album Coma nu dezamăgeşte, ci surprinde. „Orizont” cuprinde zece piese şi debutează direct cu piesa care-i împrumută şi numele, cu un breakdown în ton sublim cu mesajul puternic transmis. Asincronismul tobelor careţi străpung auzul din părţi diverse şi la fel de complexe, cu dansul aspru al chitarelor demonstrează din primele secunde ale debutului albumului trupa Coma a evoluat mult de la „Somn” şi până acum. Influenţele de hardcore se mută aproape complet în metalcore, singurul element care te trage spre alternative-ul ştiut fiind vocalul.

„Un Semn”, deja cunoascută, este poate o paralelă cu trecutul de care menţionam anterior şi introduce în peisaj o baladă careţi va aminti de toate acele zile răcoroase în care în căşti îţi răsuna Coma şi-n careţi însuşeai sentimentele transmise de lirică. Vocea se contopeşte cu dinamica divergentă a chitarei reci, devenită totodată căldura geamăn a vocii. „Dor” continuă povestea prin acelaşi liant, chitara rece, evoluând însă treptat spre o arie visătoare creată de inserţiile electronice.

coma3
„Delicii”, aşa cum o trădează şi numele, este un deliciu al atipicului, o simetrie între agresivitate şi emoţie. Albumul în sine ţi se va prezenta în două etape: instrumental şi liric. Vei avea nevoie de cel puţin două ascultări ca cuprinzi ambele laturi cât mai complet.

„Vezi” (care beneficiază de un videoclip) devine un nou „Apus” pentru fanii trupei, o piesă care te va face reciţi şi simţi în tandem cu membrii trupei. Una dintre piesele preferate de pe material, „Vezi”, îţi pregăteşte o sumedenie de surprize, cu atât mai mult prin instrumentalul calculat, care pendulează între dramaticul desenat de lirică şi mâhnirea transpusă-n voce.

„Montagne russe”, un val de emoţii diverse, prinse „între nimic şi absolut”, face loc unei alte piese deja bine cunoscute, „Document”, care se bucură şi de un videoclip. Piesa, recunosc, şi-a făcut loc de altfel şi pe dispozitivele muzicale care îmi stau la dispoziţie încă de la apariţia sa şi pe cât de mult impact face la prima ascultare prin perfecta stare pe care reuşeşte ţi-o inducă, pe atât de mult ţi se dezvăluie pe parcurs, cu atât mai mult liric. O piesă etalon pentru situaţia în care ne aflăm zilnic, nimiciţi de lipsa de integritate a lumii. O piesă care, personal, mi s-a apărut o descriere excelentă a tragediei de anul trecut.

„Chip” şi „Cel mai frumos loc de pe pământ, alte piese care se bucură de videoclipuri şi sunt deja bine cunoscute, sunt cele care te făceau curios de rezultatul final şi cele care probabil te-au făcut citeşti această cronică. Un duet care descrie întocmai dualitatea materialului.

Piesa care încheie „Orizont”, La hotar”, te invită la o poveste care pune în centrul atenţiei întocmai povestea. Instrumentalul este gândit şi construit în jurul poveştii, cedând locul unei speranţe pentru o continuare.

coma2-1
O parte cunoscut, o parte neaşteptat de neaşteptat, noul album Coma îţi va prezenta o trupă fidelă rădăcinilor, dar care a evoluat mult de la primul său material discografic. „Orizont” este un material plin de simţăminte trecute, prezente şi viitoare, care te vor încerca şi stăpâni pe de-a întregul celor multor audiţii pe care i le vei oferi. O producţie profesională, un ansamblu muzical închegat şi care comunică atât de lin, încât te vei întreba dacă nu cumva membrii trupei sunt unul şi acelaşi.

Foto: Bucuram

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...