Roots Bloody Roots

Celtic Frost şi experimentele în muzică

În cadrul rubricii de Roots Bloody Roots, ne-am gândit că v-am putea vorbi despre muzicienii cărora le datorăm industria rock aşa cum este ea.

celtic-frost

Aşadar, pe rând, sperăm noi, să acoperim cât mai bine “tăticii” industriei, indiferent de genurile muzicale abordate.
Astăzi eu am ales să vă vorbesc despre Celtic Frost, o trupă extrem de importantă pentru evoluţia metalului extrem. Formată în 1984, trupa a fost pusă pe fapte mari încă de la început. Drept dovadă, “Morbid Tales” este un album de debut care a influenţat apariţia şi dezvoltarea, atât a black metal-ului (inclusiv din punct de vedere al stilului vestimentar şi al corpse paint-ului), cât şi a death metal-ului. Dacă sunteţi fani black metal, atunci ar fi bine să ştiţi că inclusiv membrii Darkthrone au recunoscut că cei de la Celtic Frost i-au inspirat de-a lungul timpului. Influenţele însă nu se opresc aici, ci se regăsesc în rândul unora dintre cele mai mari trupe ale anilor ’80 – ’90, cum sunt Death, Marduk, Sepultura sau Paradise Lost.

Pentru perioada aceea,”To Mega Therion” a fost o piatră de temelie. În timp, cei de la Celtic Frost străbat o bună parte din stilurile consacrate ale rock-ului, de la industrial la goth şi heavy.

Coeziunea trupei şi a stilului din timpul anilor ’80, cu greu reuşesc însă membrii Celtic Frost să o recupereze. Tendinţa lor de a experimenta cu diferite elemente, printre care cel mai uşor de recunoscut este includerea unei voci feminine în piese, este şi cea care va duce la diverse tentative de încetări de activitate.

În 2008 se pare că a fost cea finală (om trăi şi om vedea), însă nu înainte de a lansa “Monotheist”, un album pe cât de întunecat, pe atât de apreciat şi aşteptat de fanii trupei (la o diferenţă de 16 ani de anteriorul,  “Vanity/Nemesis”).

Dacă vreţi să înţelegeţi pe deplin cine au fost cei de la Celtic Frost, de ce au fost atât de importanţi pentru industria de metal, mai ales, şi de ce vă spun că îi veţi încadra cu greu într-o singură categorie, vă recomand să ascultaţi în ordine, “Morbid Tales”, “Into the Pandemonium” şi “Monotheist”.
În continuare, vă las cu ultimul lor videoclip, unul dintre cele patru lansate în total: „A Dying God Coming into Human Flesh„.

Autor: Geanina Chiricuţă

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...