Dacă eşti pasionat de prog, ştii prea bine că şansele să vezi o seară aproape dedicată genului în întregime au fost destul de rare (deşi sunt în creştere continuă de ceva vreme).
Vineri, în cadrul Soundart, vă aşteaptă o asemenea seară, cu mici inserţii din alte stiluri muzicale cât să–ţi odihnească mintea pe ici-colo. Ce trebuie să ştii despre seara de prog a Soundart?
În primul şi în primul rând, pe cei care sunt şi capul de afiş al serii: Exivious. Cu foşti membrii Cynic în componenţă, Exivious se numără printre primele trupe care şi-au dedicat existenţa prog-ului pur instrumental. Pe departe de a fi nefamiliarizaţi cu tehnicul, Exivious are ceva materiale discografice la portofoliu, dintre care cele mai importante sunt cele full length, şi anume „Exivious” (2009) şi „Liminal” (2013). Cu un accent incredibil pe nuanţă şi melodie, fără a face abstracţie de o tehnică aparte, cele două materiale întâmpină ascultătorul cu pasaje repetitive care evoluează spre solo-uri care-i va îmbia auzul, pline de dinamică şi armonie jazz fusion. Acest concert, unul rar pentru România, este şi printre ultimele Exivious, prin urmare, este unul de neratat, chiar şi dacă eşti doar pasionat de vreun instrument muzical, oricare ar fi el.
Trupele care concertează înaintea măreţilor Exivious vin şi ele cu strop de prog. Groove Therapist vin din Grecia şi abordează un prog rock cu influenţe simfonice, marcat de un vocal puternic, cu siguranţă impresionant live. Ceva mai influenţaţi de simfonic şi hard, tot din Grecia, vor veni şi SL Theory. Nici localii noştri, White Walls, nu lipsesc de la acest eveniment, ei având deja o bază de fani bine împământenită-n prog-ul autentic, complex şi captivant de melodic pe care trupa îl oferă de ani întregi deja.
Pe 5 mai vă mai întâmpina, aşa cum menţionăm anterior, şi o serie de stoner/alternative, ca o gură de aer rece în caz că prog-ul vă oboseşte, marca Arashai, Fakir Thongs din Italia, Arashai şi Unflicted.
Trupe de prog nu lipsesc nici în celelalte două zile ale festivalului, precum ar fi Chaplin’s Dream din Bulgaria, o trupă pe care v-o recomand cu căldură, September Code din Grecia, o trupă, de asemenea, cu un vocal puternic, Minraud din Italia şi Hesperion din Ucraina. Minraud pune accent mai mare pe instrumental şi pe un vocal tipic prog rock-ului, pe când Hesperion intervine cu o parte de power în muzica abordată.
Eveniment: https://www.facebook.com/events/703321186503070/
Dacă rataţi cumva acest festival, nu uitaţi că pe 12 mai avem o nouă seară de prog în Quantic cu Until Rain, Taine şi Poem, Dream Theater pe 20 mai în București sau pe 19 mai în Cluj și Cobra Fest în perioada 2-3 iunie. Vara se apropie și ea cu o serie de evenimente care anul acesta pun accent mare pe valul de prog: Rockstadt Extreme Fest cu trupe precum Opeth şi Leprous, Artmania cu trupe precum Riverside şi Devin Townsend Project sau, pe la începutul verii, mai exact pe 4 iulie, Gojira la Arenele Romane.