Prog Talk cu Geanina

Ce ai ratat în 2015 din rândul trupelor de progressive (I)

agent fresco

Anii devin din ce în ce mai încărcaţi cu muzică bună şi noi proiecte muzicale, care de care mai speciale, însă de multe ori trecute cu vederea sau necunoscute. Astăzi m-am gândit prezint succint câtevadintre aceste proiecte muzicale care merită câteva minute din atenţia voastră de proggeri avansaţi sau începători. În timp, voi prezenta multe astfel de proiecte, însă astăzi voi axa doar pe anul ce tocmai s-a încheiat şi pe trupele mai underground de peste hotare.

Earthside – „A Dream in Static” 

Cu primul album lansat, Earthside, trupa de experimental progressive din Connecticut, reuşeşte spargă multe bariere şi să cucerească multe voci îndoielnice. „A Dream In Static” este un album pe cât se poate de profesionist şi deloc plictisitor, cu un vocal superb şi un instrumental elaborat. Reţeta succesului în ceea ce priveşte stilul abordat, iar dacă nu îi ştiai, crede-, vei avea de ce te bucuri.

Sound Struggle – „Rise”

O trupa care duce pe partea instrumentală legenda Animals As Leaders mai departe şi încă o face pe atât de bine încât e posibil laşi albumele AAL deoparte şi te concentrezi pe ei pentru o vreme. Solo-uri legendare, saxofon şi elemente de jazz fuzionate într-un deliciu muzical.

Good Tiger – „A Head Full of Moonlight”

Un alt album de debut, o altă trupă care deşi merge pe linia unor trupe cu rădăcini în industrie, reuşeşte din anumite puncte de vedere le depăşească pe acestea. Un alt vocal careţi mângâie auzul, un instrumental jucăuş şi închegat şi per total piese careţi vor spune o poveste.

Agent Fresco – „Destrier”

Ei bine, dintr-o minune am aflat de această trupă (multe mulţumiri celor care mi-au menţionat-o, pe această cale). O trupă specială, pe care cu mare greutate veţi reuşi o încadraţi într-un singur stilAgent Fresco reuneşte o mână impresionantă de muzicieni cu multe studii de profil în CV, iar asta se simte în fiecare notă şi în fiecare pasaj, pe cât de bine gândit, pe atât de bine simţit. „Destrier” te va obseda, dacă nu ai aflat deja de el, cel puţin încă un an de acum încolo.

Fake Heroes – „Clouds”

O trupă foarte uşor trecută cu vederea, însă garantez aveţi destule ascunzişuri armonice de descoperit prin audiţia albumului „Clouds”. Personal, vocalul contează extrem de mult atunci când îmi aleg o nouă trupa mi între în heavy rotation în playlist. Această trupă nu face excepţie.

Bonus:

The Safety Fire – „Mouth of Swords”

Deşi trupa nu mai este activă în acest moment şi are doar două albume în repertoriu, nu ar trebui o rataţi. Ea face parte din acea categorie de trupe care din când în când ţi se vor ivi în gând, te vei trezi fredonezi ceva şi nu vei şti exact ce până când nu vei răscoli tot Internetul, iar atunci când îţi vei aminti despre cine este vorba, nu îţi va veni crezi uitasei de un aşa album.

O să continuăm acest șir de editoriale în curând, cu următoarea parte. Până atunci, bucurați-vă de aceste sugestii și stay prog,

Geanina

 

 

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...