Diverse

Cântecele Revoluției, pretextele libertății

 
Cântecele Revoluţiei au mai multe titluri, auzite încă din Decembrie 1989 de la Radio Europa Liberă. Autorii lor s-au împuţinat cu trecerea anilor, a deceniilor: PRO MUSICA, DORU CĂPLESCU, VALI STERIAN, ROŞU ŞI NEGRU, KRYPTON, PHOENIX, DIGITAL ART, CRI GRI, CARGO, CONEX, LOCATARII, SURVOLAJ, Erlend Krauser & Mony Bordeianu, Tavi Iepan & Dixie Krauser şi alţii. Dar muzica lor rămâne cu ecouri peste generaţii: „Vinovaţii fără vină cer să se facă lumină!”
 
În zilele Revoluţiei, tinerii au cântat la Timişoara, pe scările catedralei, refrenele interzise altădată; tot acolo, Ilie Stepan a fredonat actualul imn naţional în balconul Operei. La Bucureşti, prima victimă a Revoluţiei Române a fost un rocker – Mihai Gâtlan, membru al unei trupe de la Casa Studenţilor -, iar mai târziu, în Piaţa Universităţii, miile de protestatari au cântat împreună cu Valeriu Sterian şi Cristian Paţurcă adevărate imnuri ale libertăţii.
 
22 ianuarie 1990 aduce primul mare concert rock după Revoluţia din Decembrie 1989, în care rockerii și punkiștii au fost în prima linie a luptei, unii dintre ei plătind cu viața dorința lor de libertate. Aniversăm acest moment fix 28 de ani mai târziu prin conferinţa „Cântecele Revoluţiei, pretextele libertăţii” susţinută de muzicologul Doru Ionescu, specialist în muzica românească postbelică. Aflate în sincronism cu muzica liberă din Occident, rockul şi folkul din România au fost nu o dată purtătoare de mesaj. Nu o dată, popularitatea şi mesajele acestor muzici au speriat autorităţile comuniste. Acestea au cenzurat texte, melodii şi discuri ori pur şi simplu au interzis ori au izgonit peste graniţe cronicari, instrumentişti şi chiar grupuri, de la Cornel Chiriac, Phoenix şi Sfinx la Metropol, Iris şi Timpuri Noi.
 
Persoană de contact: Ioana Oancea (Asociația București) 0729 803 058
 
Data: 22 Ianuarie, ora 19.00
 
Loc: Casa de Cultură a Studenților, Calea Plevnei 61.
 
Proiecția documentarului “Cântecele Revoluției“ realizat de Doru Ionescu deschide seara. Acțiunea este organizată de Asociația București și Casa de Cultură a Studenților. Vă rugăm, urmăriți evenimentul de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutățile: https://www.facebook.com/events/133772973964074/
 
Stelian Tănase, istoric și organizator de concerte underground în perioada comunistă
 
Ionel Mărchiș, organizator și animator al scenei rock din Timișoara și București
 
Dan Iliescu, compozitor și textier al trupei Timpuri Noi
 
Eugen Mihăescu, liderul Krypton în perioada operei rock Lanțurile dedicată eroilor Revoluției
 
Invitați:
 
Vorbim despre rock, punk, folk, comunism, Revoluție. Le punem în context și oferim o perspectivă istorică asupra lor. Specialistul în muzica românească postbelică Doru Ionescu și invitații săi discută luni seara la Casa de Cultură a Studenților “Preoteasa” din București despre mesajele muzicii de la finalul perioadei comuniste, din timpul Revoluției Române și primii ani post 89.
 
Intrarea este liberă pentru toți participanții.
 
 
Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...