InterviuriNoutăţi

Beauty and the Rat, grunge şi „Unborn” (Interviu)

 

Beauty and the RatTrupa ieşeană de alternative/ grunge, Beauty and the Rat este una dintre apariţiile scenei muzicale puse pe treabă încă de la începutul parcursului şi care a crescut într-un ritm destul de alert. Deja cu un album lansat, „Unborn” şi un prim videoclip, „Pretend”, Beauty and the Rat, contrar analogiei impuse de numele trupei, oferă publicului doar influenţe frumoase de grunge ale anilor ’90, de altfel suficient de rare în scena locală.

Trupeţii au planuri mari şi anul acesta, plănuind un turneu de promovare al albumului, precum şi câteva concerte locale, printre care se numără şi lansarea noului album Hteththemeth de pe 24 aprilie din Iaşi.
Aflăm mai multe despre aceste planuri direct de la sursă.

Cum a luat naştere Beauty and the Rat?

Beauty and The Rat: Beauty and the Rat a luat naştere oarecum dintr-o întâmplare. Prin vara lui 2011, fostul tobar, Ovidiu, i-a propus lui Alex, chitaristul si vocalul trupei, să valorifice potenţialul pieselor pe care cel din urmă le compusese de-a lungul timpului. Şi totul s-a închegat, uşor-uşor, plecând de acolo.

Ce greutăţi aţi întâmpinat în finalizarea albumului de debut?

Beauty and The Rat: În mod poate surprinzător, cam niciuna. Vladimir Ivanov (Pinholes, The Brad Pits), cel care s-a ocupat de tot ceea ce înseamnă înregistrare, mixare şi masterizare, s-a mişcat destul de rapid. Chiar spre finalul procesului de masterizare, abia mutat la Bucureşti, a reuşit să termine totul şi albumul a sunat pe măsura cerinţelor şi aşteptărilor noastre. Poate am avut şi norocul că nu a fost ocupat cu prea multe alte proiecte în perioada cât am colaborat; de partea cealaltă, multe dintre cele treisprezece piese existau deja de ceva vreme, astfel că noi eram destul de pe fază.

Spuneţi-mi câte ceva despre conceptul “Unborn”.

Beauty and The Rat: În faţa iluziilor, a frustrărilor şi a dezamăgirilor cu care suntem confruntaţi deseori pe parcursul vieţii, “Unborn” e cumva termenul care sintetizează drama unei fiinţe care nu a avut şansa să ajungă la împlinirea spirituală şi la împăcarea deplină cu ea însăşi şi cu lumea înconjurătoare. Nu e un album-concept, dacă aveai şi asta în vedere, dar fondul tematic al pieselor e cumva acelaşi.

De ce “Pretend” pentru un prim videoclip?

Beauty and The Rat: Am considerat cam din start, fără să stăm prea mult pe gânduri, că s-ar potrivi cu o anumită imagine şi cu un anumit sound pe care am dori să le prezentăm ca prim contact celor interesaţi de noi. E drept că şi Alex, chitaristul nostru numărul doi, i-a sesizat şi un anume potenţial mai… comercial. Dovadă stă şi preluarea piesei de către mai multe radiouri din mediul online, cea mai mare şi mai frumoasă surpriză fiind difuzarea ei de un post de rock din Canada. Altfel, credem că e o piesă bună, care reuneşte, într-o anumită măsură, câte puţin din ce înseamnă Beauty and the Rat în plan muzical.

Cât de esenţial consideraţi că este un videoclip de prezentare a unei trupe?

Beauty and The Rat: E o parte destul de importantă în cadrul existenţei unei trupe şi, la un moment dat, inevitabilă. Contează mult să ştii cum vrei să te prezinţi, ce vrei să transmiţi prin scenariul videoclipului; contează ca imaginea să fie cât mai de calitate, contează ca originalitatea să se manifeste cât mai mult. În cazul nostru, existăm deja de ceva timp şi abia anul trecut am avut ocazia să devenim ceva mai cunoscuţi prin ţară. De aceea n-am stat, din nou, prea mult pe gânduri când a fost vorba să facem un videoclip. În ciuda aparentei sale simplităţi, avem satisfacţia că a fost ceva realizat în întregime de noi înşine. Următorul clip ni-l dorim, totuşi, mai gândit.

Rock’n’Iaşi este deja o tradiţie. Cum a fost experienţa voastră cu festivalul?

Beauty and The Rat: Debutul nostru scenic s-a produs chiar la ediţia de toamnă a festivalului, în 2011. Am participat din nou în 2014, în 2015 şi, recent, la ediţia de iarnă 2016, unde ne-am lansat albumul. Putem spune că am colaborat mereu într-o manieră excelentă cu organizatorii şi am fost mereu bineveniţi. Pe această cale, ţinem să îi mulţumim domnului Adrian Căliman şi inimoasei sale echipe de voluntari.

Ce planuri mai aveţi pentru restul anului?

Beauty and The Rat: Duminică, pe 24 aprilie, vom deschide în Rocknrolla concertul băieţilor de la Hteththemeth, care vin în turneu la Iaşi să-şi promoveze albumul de debut, “Best Worst Case Scenario”. În mai e posibil să cântăm din nou la Rock’n’Iaşi, ediţia outdoor. Apoi, aşteptăm vara şi festivalurile aferente, urmând ca în toamnă să plecăm şi noi prin ţară cu “Unborn”-ul nostru.

Componenţa:

Alexandru Iosipescu – voce, chitară

Alexandru Bălăiţă – chitară

Emanuel Filip – bass

Codrin Murariu – tobe

Autor: Geanina Chiricuţă

 

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...