Noutăţi

Árstíðir, Zammorian și Brute în Quantic

Árstíðir este un grup islandez de indie-folk/post-rock cu influențe clasice ce vine pentru a doua oară la Quantic să ne cânte din „inima Islandei”.
 
„Dacă tânjești după o combinație între Sigur Ros și Radiohead, ai găsit ce cauți – „(JER, SLeeping Bag Studios) – poate una dintre cele mai bune descrieri ale soundului deosebit al formației, care, cu siguranță, te va face curios să-i descoperi, asta, dacă nu cumva esti deja fan Arstidir.
 
Formația s-a înființat în anul 2008 în orașul Reykjavik din Islanda, atunci când Daniel Auoussin, Gunnar Mar Jakobsson și Ragnar Olafsson și-au descoperit pasiunea comună pentru armoniile vocale, toți membrii formației performând atât instrumental cât și vocal. Regula de baza pe care au urmat-o, încă din prima zi, este că piesele nu trebuie conduse într-o direcție dată, ci trebuie să curgă în voia lor. Primele piese compuse în formula aceasta au referințe despre natura islandeză și tonurile anotimpurilor, de unde și inspirația pentru numele formatiei Arstidir, care înseamnă anotimpuri în islandeză.
 
După primele patru luni, au ajuns pe primul loc pe postul național de radio, cu piesa „Sunday Morning”. Ulterior Jonas Jensson și Jon Elisson s-au alăturat proiectului cu notele lor de contrabas și pian.
 
Primul album a fost lansat în 2009 și poartă numele formației, „Arstidir”. Un an mai târziu, grupul a devenit sextet, Karl James Pestka și a sa vioara, completând formula cu care au plecat în primul turneu european. În același an, au scos și cel de-al doilea album Svefns og voku skil, produs de prietenul și colaboratorul Olafur Arnalds. În 2014 au pornit o campanie de kickstarter prin care au reușit să strângă 70000 de dolari, suficient cât să-i ajute să scoată cel de-al treilea album, Hvel. Un album în care au depășit zona de confort muzical și au adus note electrice soundului acustic.
 
Trupa a ieșit în evidență, atunci când un clip cu ei interpretând imnul islandez într-o gară de tren a devenit viral. Sesiunea neprevazută le-a adus colaborări cu formația suedeză Pain of Salvation si Anneke Van Giersbergen, artistă olandeză cu care au și colaborat pentru cel de-al patrulea album, Verloren Verleden.
 
În momentul de față, Árstíðir înseamnă:
 
Daniel Audunsson (chitară și voce), Gunnar Mar Jakobsson (chitară, chitară bariton și voce), Karl James Pestka (vioară, violă și voce) și Ragnar Olafsson (pian, chitară bariton și voce)
 
Zammorian este un grup post-psychedelic / progressive post-rock care creează muzică, vizualuri și povești. A fost fondat de un grup de artiști, arhitecți și designeri români.
 
Muzica lor instrumentală povestește, într-un stil cinematic, despre un univers SF cu dimensiuni ezoterice și cu arcuri narrative ce se întind peste secole. În spatele pieselor se află un mythos complex, nuvele și povestiri scurte și un limbaj vizual distinct. Acestea completează și susțin muzica și sunt revelate în timp, uneori în cadrul proiecțiilor din timpul concertelor, alteori prin designul posterelor sau pe site-ul zammorian.com.
 
Show-urile live Zammorian sunt experiențe imersive, memorabile, în care muzica și vizualurile (generate live de către Awkwarizmi) creează stări puternice și de introspecție pentru public.
 
Primul album, The Theory of Absence, urmează să fie lansat în 2019 în două părți de câte o oră. Primul single de pe ToA, The Great Escape, a fost lansat în noiembrie, online. pe YouTube, Bandcamp și SoundCloud.
 
BRUTE
 
𝐁ogdan, Daniel, Mihai, Andrei
𝐑ock alternativ/ post grunge / maybe punk
𝐔nul dintre lucrurile în care credem până la transpirație este spiritul liber.
𝐓rupe alături de care ne-am simțit bine pe scenă: ZOB, SKA-NK, URA De DUPĂ UȘĂ.
𝐄 timpul să ne trezim din somnul indus în care ne târăște societatea modernă, iar muzica noastră din asta se hrănește. LIBERUM AETERNUM!
 
Luni, 11 februarie / Acces public – 19:00
 
Árstíðir // Zammorian // BRUTE
 
Bilete:
 
20 lei earlybird – doar primele 100 bilete
 
iaBilet.ro – https://goo.gl/zZi1t4
 
AmBilet.ro – https://goo.gl/X7gDH4
 
30 lei – presale până duminică, 10 februarie inclusiv 
 
40 lei – acces general (în ziua evenimentului)
Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...