Editoriale

Arcanorum Astrum – o trupă care nici măcar nu are bandcamp

Plimbându-te din related video în related video pe Youtube, ai șanse foarte mari ca la un moment dat să descoperi ceva foarte, foarte fain, o trupă sau un artist pe care să-l trimiți imediat în folderul cu bookmarks, pentru ca apoi să-i cauți lucrările și să încerci să-l susții pe orice cale poți. Practicând acest sport destul de plăcut am dat, într-o zi cu soare, de Arcanorum Astrum, și am urmat exact pașii de mai sus.

Arcanorum Astrum - band

Pentru început, cred că toți ascultătorii genului black metal s-au gândit, cândva, cât de bine ar fi fost dacă Dimmu Borgir mai lansau un album similar cu Puritanical Euphoric Misanthropia sau, de ce nu, cu Enthrone Darkness Triumphant. Un album care să îmbine o orchestrație amplă cu chitări distorsionate, agresive și disonante pe alocuri. Ei bine, cam asta au reușit rușii de la Arcanorum Astrum cu al lor album Прозрение (Prozrenie), apărut în 2012.

Deși trupa se autocaracterizează ca abordând experimental extreme metal, cel mai potrivit gen în care se încadrează artiștii este symphonic black metal. Primul material discografic, EP-ul Путь к себе… (Put’ k Sebe) apărut în 2009 nu lasă nici un loc îndoielii privind capacitatea unei trupe abia formate, într-o țară considerată de mulți ostilă manifestărilor artstice mai extreme, de a oferi un produs original și de o calitate excepțională. Prima piesă apărută de pe acest prim efort, Voin T’My (o traducere aproximativă a titlului ar fi Războinicul întunericului) începe în plină forță, chitara puternic distorsionată fiind acompaniată de un cor amplu (realizat integral în studio – ce trupă la început de drum și-ar permite un cor adevărat?!). Vocea, scoasă în prim plan, acoperă un pian fantomatic care bântuie în spatele tobelor și chitarelor, rămânând mult timp în mintea celui ce ascultă acest prim cântec. Corzile și corul devin tot mai puternice pe măsură ce piesa se apropie de final, având un rol esențial în realizarea ambientului rece, întunecat care caracterizează toată discografia Arcanorum Astrum. Următoarea piesă de pe demo, Prozrenie (Introspecție) este cea care dă titlul albumului ce avea să apară la 3 ani după demo. Puțin mai rapidă și agresivă, rămâne totuși în același registru, uimind prin o compoziție excepțională ce reușește să îmbine melodicul cu o structură oarecum progresivă și tehnică.

Arcanorum Astrum - PutKSebe

După câteva schimbări de componență, trupa ajunge la formula din prezent, formulă în care au lansat și primul lor album, Прозрение (Prozrenie). Cuprinzând 7 piese originale și cele 3 înregistrări de pe demo (remixate și remasterizate), albumul se face remarcat prin munca extraordinară a clăparului, care compune și cântă sub pseudonimul Sahabial. În orice piesă întâlnim coruri, pian, clavecin, corzi, alămuri, și toate sună incredibil de bine, ca și când ar fi înregistrat cu Filarmonica din Praga! Nici tobele sau chitările nu sunt de lăsat deoparte – pe acest album întâlnim blast-beats specifice sătănelilor clasice, dar și ritmuri mai ciudate, care aruncă trupa în afara sferei conformismului. Au înregistrat inclusiv un cover al piesei Without Judgement, în original aparținând pionierilor de la Death.

Arcanorum Astrum - Prozrenie

Lansarea albumului Prozrenie a fost urmată de apariții live, atât pe scena unor festivaluri locale, cât și în concerte de club. Între aceste apariții, amintim faptul că au fost prezenți pe scena festivalului Metalhead Meeting 2015, alături de grei ai scenei: Dark Funeral, Bloodbath, Primordial, etc.. Au mai cântat alături de Agalloch și Gehenna la Barther Metal Open Air, sau la Metal Frenzy unde au împărțit scena cu Exodus, Dying Fetus și God Dethroned. Dacă va mai exista un alt album Arcanorum Astrum, poate vom vedea și un turneu european – un vis destul de greu de materializat pentru o trupă rusească, având în vedere contextul politic actual.

Arcanorum Astrum live

Pe ambele materiale discografice, calitatea sunetului este pur și simplu extraordinară, ceea ce este uimitor având în vedere faptul că demoul a fost lansat, înregistrat și mixat independent, fără ajutorul unei case de discuri. Rivalizează din acest punct de vedere chiar cu înregistrări ale unor trupe mult mai mari și cu putere financiară mult mai mare. Albumul Prozrenie a fost lansat prin intermediul casei rusești de discuri MSR Productions, și ca urmare beneficiază de o calitate superioară celei întâlnite pe demo. Fiecare instrument este la locul său – pianul rămâne uneori în fundal, alteori iese în evidență și transpune piesa pe tărâmurile melancoliei, corzile și corurile parcă te smulg din cotidian și te aruncă în întinsa stepă rusească, în toiul unui viscol care ascunde privirilor cerul și soarele. Chitarele sunt destul de bine echilibrate, însă uneori sunt acoperite de restul orchestrației – cam acesta ar fi singurul minus din acest punct de vedere, al calității înregistrărilor. Trupa are un videoclip filmat pentru piesa Put K Sebe.

Arcanorum Astrum – Put K Sebe

Recomand această trupă oricui caută ceva rece, întunecat și creepy, bombastic pe alocuri. În general, Arcanorum Astrum este preferată de fani ai unor trupe precum Dimmu Borgir, Cradle of Filth, Agathodaimon, Emperor sau Enslaved.

Linkuri utile:

https://www.facebook.com/ArcanorumAstrum/ – profil Facebook

https://www.youtube.com/channel/UCyxMihkl_gnbba6Fr11ks-Q – cont de Youtube

 

 

Habar n-am ce să zic aici, la rubrica asta. Am o reputație de hater și scârbă, dar eu sunt de fapt un mieluț fericit și blând...

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...