Editoriale

Alice Null – Null and Void, un nou EP în undergroundul românesc

De obicei, când ne referim la scena underground românească, tindem să includem în această categorie doar trupele de rock și metal. Totuși, aici putem găsi destul de mulți artiști aparținând altor genuri, înrudite sau nu cu cele menționate anterior: formații de neo-folk, dark ambient, electro sau artiști hip-hop care, fie din cauza lipsei de promovare, fie pentru că au un sunet mai ciudat sau greu de digerat, nu au reușit să ajungă în media mainstream.

În România, trupele de neo-folk sunt destul de rare; totuși, în anul 2014, a fost înființată în București o formație care a ales să interpreteze acest gen. Alice Null a fost fondată de Alex Void (chitări) și de Alice Null (voce), cei doi urmând direcția muzicală a unor artiști internaționali, între care amintim King Dude, Chelsea Wolfe sau Neil Young. Incluzând elemente de blues sau ethereal în compoziții, trupa a înregistrat un prim demo în iarna anului 2015, acesta fiind lansat pe piață în aprilie 2016, prin intermediul casei de discuri Valse Sinistre Records. Formatul fizic ales a fost unul inedit, caseta (limitată la 100 de bucăți) fiind foarte rar utilizată în vremurile noastre.

alice-null-coperta

Anticipând lansarea acestui prim demo, Alice Null au publicat un videoclip pentru cântecul Robots în septembrie 2015, filmările fiind făcute în timpul lucrului la viitorul demo. Un al doilea videoclip a apărut în primăvara acestui an; piesa Eclipse a fost aleasă pentru acest material video.

Cele 5 piese care formează demoul Null and Void sunt simple, cu un puternic accent pus pe atmosferă și pe sentimentele transmise. Fiind un duo, instrumentația se bazează exclusiv pe chitară, al cărei sunet a fost îmbogățit prin reverb puternic și delay, la fel cum a fost înregistrată și vocea. Precum sugerează și titlul materialului discografic, atmosfera este una dezolantă și tristă, evocând imaginea unei păduri pustii în zilele întunecate ale iernii sau a unei lumi de mult apuse, fără viață și fără culori. Abordarea minimalistă aproape a trupei nu este comună peisajului muzical românesc, însă poate creea un precedent pentru viitoare apariții în acest stil. Pentru unul din cântecele acestui demo, Sleeping, a fost înregistrată o versiune unplugged, aceasta fiind filmată live și fără efecte de vreun fel. Strangers, ce va face parte din viitorul album, a apărut deocamdată doar în această variantă live unplugged. Personal, piesa mea preferată este Delusion, cea care încheie acest scurt material discografic. Puțin mai lungă și mai complexă față de precedentele, pune în evidență ceva mai bine vocea solistei, Alice, și reușește să cuprindă tot ceea ce am putut auzi pe celelalte 4 melodii.

alice-null-caseta

Alice Null intenționează să lanseze un prim album cândva în iarna anului curent, al cărui titlu nu a fost făcut public deocamdată. Le dorim succes și sperăm să reușească în ceea ce și-au propus să facă.

Comentează

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top
error: Content is protected !!