Cronici albumeVideo

10 albume metal subestimate ce merit─â ascultate

├Än lumea vast─â ╚Öi adesea zgomotoas─â a muzicii metal, exist─â albume care, ├«n ciuda calit─â╚Ťii lor superioare, nu primesc mereu aten╚Ťia pe care o merit─â. Uneori, aceste „diamante neslefuite” sunt l─âsate s─â zac─â ├«n umbr─â, ├«nghi╚Ťite de um─ârul masiv al titanilor genului, cum ar fi Metallica sau Iron Maiden. ├Än acest articol, ne propunem s─â v─â ghid─âm printr-o c─âl─âtorie neconven╚Ťional─â, explor├ónd 10 albume de metal profund subestimate, dar care cu siguran╚Ť─â merit─â s─â fie ascultate.

Vom naviga prin apele tulburi ale sub-genurilor metal, de la thrash la doom, de la progressive la black, descoperind arti╚Öti unici ╚Öi operele lor ne├«n╚Ťelese sau ignorate. Fiecare dintre aceste albume are un lucru ├«n comun: talentul incontestabil ╚Öi originalitatea care, dintr-un motiv sau altul, au fost trecute cu vederea.

Prin aceast─â list─â, nu doar c─â oferim o alternativ─â la albumele consacrate ╚Öi bine-cunoscute, dar ╚Öi sper─âm s─â arunc─âm o lumin─â nou─â asupra artei metal, eviden╚Ťiind varietatea ╚Öi bog─â╚Ťia acestuia. A╚Öadar, preg─âti╚Ťi-v─â c─â╚Ötile, deschide╚Ťi mintea ╚Öi ├«nc─âlzi╚Ťi-v─â g├ótul pentru c├óteva growl-uri – iat─â 10 albume metal subestimate care merit─â ascultate.

„Awaken the Guardian” – Fates Warning

„Awaken the Guardian” al trupei Fates Warning este un album care a zburat sub radarul multor ascult─âtori de muzic─â metal, dar care se ├«nf─â╚Öoar─â ├«ntr-o captivant─â mantie de mister ╚Öi de complexitatea progresiv─â. Lansat ├«n 1986, acest album marcheaz─â o cotitur─â semnificativ─â ├«n evolu╚Ťia genului power metal, ad─âug├ónd elemente distincte de metal progresiv ╚Öi tematici fantasy puternic inspirate de lucr─âri literare precum cele ale lui J.R.R. Tolkien.

Fiecare pies─â este o compozi╚Ťie intricat─â, cu linii melodice complexe ╚Öi varia╚Ťii de ritm ╚Öi tempo care ├«mbin─â armonios stilul epic power metal cu acel progresiv. Vocalul unic al lui John Arch este punctul central al albumului, cu un registru vocal larg ╚Öi o interpretare plin─â de emo╚Ťie care adaug─â straturi suplimentare de intensitate ╚Öi dramatism ├«n fiecare pies─â.

├Än ciuda impactului s─âu asupra evolu╚Ťiei genului metal progresiv, „Awaken the Guardian” este adesea trecut cu vederea ├«n compara╚Ťie cu alte albume contemporane. Cu toate acestea, pentru cei care caut─â o abordare unic─â ╚Öi profund─â a genului, acesta este un album care merit─â cu siguran╚Ť─â ascultat.

„Epicus Doomicus Metallicus” – Candlemass

„Epicus Doomicus Metallicus” de la Candlemass este o capodoper─â subapreciat─â a genului doom metal, un album care a definit ╚Öi dat tonul pentru multe dintre trupele care au urmat. Lansat ├«n 1986, acest album este cunoscut pentru abordarea sa muzical─â lent─â ╚Öi grea, ╚Öi pentru temele sale ├«ntunecate ╚Öi pline de disperare.

Cu riffs-uri dense, lente ╚Öi p─âtrunz─âtoare, „Epicus Doomicus Metallicus” creeaz─â o atmosfer─â melancolic─â ╚Öi ap─âs─âtoare, accentuat─â de vocalurile de bas pline de durere ale lui Johan L├Ąngqvist. Albumul exploreaz─â sentimente de izolare, disperare ╚Öi sf├ór╚Öit iminent, transform├óndu-le ├«ntr-o odisee muzical─â captivant─â ╚Öi emo╚Ťional─â.

De╚Öi genul doom metal poate p─ârea ├«nchis pentru unii, complexitatea ╚Öi emo╚Ťia pur─â pe care Candlemass o introduce ├«n „Epicus Doomicus Metallicus” ├«l fac accesibil ╚Öi pentru cei care nu sunt familiariza╚Ťi cu genul. ├Än ciuda acestui fapt, albumul r─âm├óne unul neapreciat pe scena metalului, adesea uitat ├«n favoarea altor albume mai populare. Dar pentru cei dornici de a descoperi genul doom metal sau pentru fanii care caut─â un album esen╚Ťial ╚Öi subapreciat, acesta este o recomandare obligatorie.

„Traced in Air” – Cynic

„Traced in Air” este un album produs de trupa Cynic, care aduce o abordare unic─â ╚Öi progresiv─â asupra muzicii metal. Lansat ├«n 2008, la peste 15 ani de la debutul lor seminal „Focus”, acest album ├«mbin─â elemente de metal progresiv, jazz fusion ╚Öi chiar pasaje cu influen╚Ťe ambientale.

Stilistic, „Traced in Air” este o capodoper─â a complexit─â╚Ťii. Interludii cu chitar─â curg─âtoare, riff-uri complexe ╚Öi melodii de bas intense se ├«mpletesc cu ritmuri de tobe care sfideaz─â genul ╚Öi cu o serie de efecte sonore care creeaz─â o atmosfer─â ├«n acela╚Öi timp lini╚Ötitoare ╚Öi captivant─â. ├Än plus, vocalele cu efecte robotice ╚Öi versurile filosofice adaug─â un strat suplimentar de profunzime, f─âc├ónd fiecare ascultare a albumului o experien╚Ť─â nou─â ╚Öi captivant─â.

Cu toate acestea, „Traced in Air” este adesea trecut cu vederea ├«n discu╚Ťiile despre genul metal progresiv, eclipsat de nume mai mari precum Dream Theater sau Opeth. Dar pentru ascult─âtorii deschi╚Öi la o experien╚Ť─â muzical─â care ├«mpinge grani╚Ťele genului, acest album este o perl─â subapreciat─â care merit─â explorat─â.

„Slaughter of the Soul” – At The Gates

„Slaughter of the Soul” este un album emblematic al trupei suedeze At The Gates, o referin╚Ť─â absolut─â ├«n genul death metal melodic. Lansat ├«n 1995, acest album a ajuns s─â fie considerat unul dintre catalizatorii mi╚Öc─ârii „Gothenburg sound”, datorit─â abord─ârii sale unice de a combina agresiunea brut─â a death metal-ului cu melodiile captivante ale heavy metal-ului.

Pe parcursul a 34 de minute de furie controlat─â, „Slaughter of the Soul” distileaz─â riff-uri de chitar─â rapide ╚Öi precise, b─ât─âi de tob─â intense ╚Öi voci guturale puternice, care cresc ╚Öi scad ├«n intensitate de-a lungul ├«ntregului album. Fiecare pies─â este un exemplu de cum se poate p─âstra intensitatea ╚Öi brutalitatea death metal-ului, f─âr─â a sacrifica melodicitatea ╚Öi accesibilitatea.

Cu toate acestea, de╚Öi „Slaughter of the Soul” este adesea recunoscut de critici ╚Öi de fanii genului ca un album pivot, este totu╚Öi adesea uitat ├«n discu╚Ťiile mai largi despre muzica metal. Pentru oricine caut─â o introducere intens─â ╚Öi melodic─â ├«n genul death metal, sau pentru fanii vechi care caut─â un album esen╚Ťial care a modelat genul, acest album este un must.

„Grand Declaration of War” – Mayhem

„Grand Declaration of War” al trupei norvegiene Mayhem este un album provocator ╚Öi experimental care redefinire╚Öte grani╚Ťele genului black metal. Lansat ├«n anul 2000, acest album se ├«ndep─ârteaz─â de abordarea tradi╚Ťional─â a genului, combin├ónd ├«n schimb elementele sale caracteristice cu influen╚Ťe variate, de la metalul avangardist la muzica electronic─â ╚Öi chiar la elemente de jazz.

Punctul forte al „Grand Declaration of War” este inova╚Ťia sa: structurile neortodoxe ale pieselor, riff-urile de chitar─â avangardiste, voci guturale ├«n combina╚Ťie cu pasaje narative, ╚Öi utilizarea atmosferic─â a sintetizatoarelor ├«l diferen╚Ťiaz─â de multe dintre albumele contemporane de black metal. Albumul este o explorare a haosului ╚Öi a conflictului, at├ót ├«n tematica sa liric─â, c├ót ╚Öi ├«n structura muzical─â.

Cu toate acestea, datorit─â abord─ârii sale neconven╚Ťionale, „Grand Declaration of War” este adesea ignorat sau chiar criticat de c─âtre unii puri╚Öti ai genului. Dar pentru cei cu o apreciere pentru muzica care ├«ndr─âzne╚Öte s─â sfideze ╚Öi s─â extind─â limitele, acest album ofer─â o abordare unic─â ╚Öi stimulativ─â a genului black metal.

„Calculating Infinity” – The Dillinger Escape Plan

„Calculating Infinity”, albumul de debut al trupei The Dillinger Escape Plan, este o explozie de complexitate ╚Öi intensitate, un tur de for╚Ť─â ├«n lumea metalului matematic ╚Öi a hardcore-ului progresiv. Lansat ├«n 1999, acest album a ├«mpins limitele a ceea ce se credea posibil ├«n metal, combin├ónd tehnica impresionant─â cu o furie necru╚Ť─âtoare.

Acest album este ca un v├órtej sonor – schimb─ârile bru╚Öte de ritm, pasajele de chitar─â haotice, ╚Öi ritmurile de tobe implacabile se combin─â pentru a crea o experien╚Ť─â care poate fi la fel de derutant─â pe c├ót este de fascinant─â. Vocile guturale ╚Öi pline de energie ale lui Dimitri Minakakis adaug─â un nivel suplimentar de intensitate, transform├ónd fiecare pies─â ├«ntr-o lupt─â sonor─â.

Cu toate acestea, „Calculating Infinity” este adesea trecut cu vederea ├«n discu╚Ťiile despre muzica metal, probabil datorit─â abord─ârii sale extreme ╚Öi neconven╚Ťionale. Dar pentru cei dispu╚Öi s─â se aventureze ├«n teritorii mai experimentale ale genului, acest album este o oper─â de art─â ne├«n╚Ťeleas─â care merit─â cu siguran╚Ť─â ascultat─â.

„Puritanical Euphoric Misanthropia” – Dimmu Borgir

„Puritanical Euphoric Misanthropia”, albumul trupei norvegiene Dimmu Borgir, este o manifestare ├«nfrico╚Ö─âtoare a genului black metal simfonic, ce combin─â brutalitatea genului cu elemente clasice de orchestra╚Ťie. Lansat ├«n 2001, albumul marcheaz─â o schimbare stilistic─â major─â pentru trup─â, adopt├ónd un sound mult mai mare ╚Öi mai grandios dec├ót ├«n lucr─ârile anterioare.

Albumul este plin de riffs-uri de chitară dense și voci guturale sinistre, care sunt în mod eficient contrastate cu pasajele de orchestră lirice și melodice. Acest contrast creează o atmosferă captivantă și cinematică, transformând fiecare piesă într-o poveste sonoră epică. Elementele orchestrale nu sunt doar un simplu ornament, ci sunt împletite profund cu structura metalului extrem, creând un sunet unic care rămâne în memoria ascultătorului.

Cu toate acestea, „Puritanical Euphoric Misanthropia” este adesea trecut cu vederea ├«n discu╚Ťiile despre muzica metal, ├«n parte datorit─â abord─ârii sale neconven╚Ťionale a genului black metal. Dar pentru cei dornici de a explora o interpretare unic─â ╚Öi expansiv─â a metalului extrem, acest album este o comoar─â ascuns─â care merit─â descoperit─â.

„Pitch Black Progress” – Scar Symmetry

„Pitch Black Progress” al trupei suedeze Scar Symmetry este un exemplu str─âlucit de death metal melodic care combin─â brutalitatea genului cu o gam─â larg─â de influen╚Ťe. Lansat ├«n 2006, albumul se remarc─â printr-o combina╚Ťie inedit─â de growl-uri intense, pasaje de chitar─â tehnice ╚Öi melodii captivante.

Scar Symmetry aduce o abordare progresiv─â death metal-ului, incorpor├ónd elemente de prog rock, power metal ╚Öi chiar muzic─â pop ├«n compozi╚Ťiile lor. Vocile curate, armonioase, alterneaz─â cu growl-urile puternice, ├«n timp ce riff-urile de chitar─â ╚Öi solo-urile excep╚Ťionale adaug─â profunzime ╚Öi varietate fiec─ârei piese. Albumul exploreaz─â teme diverse, de la introspec╚Ťie ╚Öi critic─â social─â la concepte ╚Ötiin╚Ťifico-fantastice ╚Öi metafizice.

Cu toate acestea, „Pitch Black Progress” este adesea trecut cu vederea ├«n discu╚Ťiile despre muzica metal, ├«n parte din cauza eclectismului s─âu. Dar pentru cei care caut─â un album care ├«mbin─â cu succes brutalitatea death metal-ului cu o gam─â larg─â de influen╚Ťe muzicale, acesta este o recomandare esen╚Ťial─â.

„Wildhoney” – Tiamat

„Wildhoney” al trupei suedeze Tiamat este un album de tranzi╚Ťie ╚Öi explorare, care ├«mbin─â cu m─âiestrie elemente de death/doom metal cu influen╚Ťe de muzic─â ambient ╚Öi psychedelic. Lansat ├«n 1994, „Wildhoney” a marcat un punct de cotitur─â pentru trup─â ╚Öi pentru genul metal ├«n ansamblu, consolid├ónd ceea ce a ajuns s─â fie cunoscut sub numele de genul „gothic metal”.

Tiamat creeaz─â cu acest album o experien╚Ť─â sonor─â care este ├«n acela╚Öi timp grea ╚Öi vis─âtoare. Elementele caracteristice ale genului metal, precum riff-urile de chitar─â grele ╚Öi vocile guturale, sunt aici amestecate cu pasaje atmosferice ╚Öi lirice. Acest amestec produce o atmosfer─â melancolic─â ╚Öi meditativ─â care persist─â pe tot parcursul albumului.

Cu toate acestea, ├«n ciuda impactului s─âu semnificativ asupra evolu╚Ťiei genului metal, „Wildhoney” este adesea trecut cu vederea ├«n compara╚Ťie cu alte albume contemporane. Dar pentru cei care sunt deschi╚Öi s─â exploreze combina╚Ťii unice de genuri ╚Öi sunete, acest album r─âm├óne o oper─â de art─â subapreciat─â care merit─â descoperit─â.

„From Mars to Sirius” ÔÇô Gojira

„From Mars to Sirius” al trupei franceze Gojira este un monument al genului metal progresiv, un amestec puternic de intensitate, tehnicitate ╚Öi con╚Ötiin╚Ť─â ecologic─â. Lansat ├«n 2005, albumul combin─â riffs-uri de chitar─â grele, ritmuri complexe de tobe ╚Öi vocaluri puternice cu teme profund ├«nr─âd─âcinate ├«n protec╚Ťia mediului ╚Öi spiritualitate.

Gojira creeaz─â cu „From Mars to Sirius” o experien╚Ť─â sonor─â unic─â. Abordarea lor asupra metalului este una inovatoare, cu o gam─â larg─â de influen╚Ťe ce variaz─â de la death metal la groove metal ╚Öi prog. Fiecare pies─â este un asalt sonor care ├«mbin─â tehnicitatea cu o brutalitate controlat─â, toate condimentate cu un sentiment de disperare ╚Öi urgen╚Ť─â.

Cu toate acestea, „From Mars to Sirius” este adesea trecut cu vederea ├«n discu╚Ťiile despre muzica metal. Poate pentru unii, angajamentul trupei pentru problemele de mediu poate p─ârea neobi╚Önuit ├«n peisajul metalului, dar pentru cei care caut─â un album ce combin─â muzica puternic─â cu un mesaj profund, acesta este cu siguran╚Ť─â un album care merit─â ascultat.

MENTIUNE SPECIALA

„Blackwater Park” – Opeth

„Blackwater Park”, al optulea album de studio al trupei suedeze Opeth, este un punct de referin╚Ť─â ├«n lumea metalului progresiv ╚Öi a death metal-ului melodic. Lansat ├«n 2001, acest album reprezint─â o simbioz─â perfect─â ├«ntre brutalitate ╚Öi melodie, ├«ntre complexitatea progresiv─â ╚Öi accesibilitatea melodico-armonic─â.

Opeth ├«mbin─â cu m─âiestrie riff-urile grele, vocile guturale, pasajele acustice lirice ╚Öi vocile curate ├«ntr-un peisaj sonor variat ╚Öi profund. Albumul este un amestec de death metal, rock progresiv ╚Öi elemente de folk, cu structuri muzicale complexe ╚Öi versuri introspective. Toate acestea, ├«mpreun─â cu produc╚Ťia impecabil─â a lui Steven Wilson (de la trupa Porcupine Tree), transform─â „Blackwater Park” ├«ntr-o oper─â de art─â metalic─â.

Cu toate acestea, „Blackwater Park” este adesea subapreciat ├«n afara cercului fanilor de metal progresiv ╚Öi death metal melodic. Pentru cei neini╚Ťia╚Ťi, complexitatea ╚Öi varietatea albumului pot p─ârea intimidante. Dar pentru cei dornici de a explora grani╚Ťele genului metal ╚Öi de a se bucura de muzic─â profund─â ╚Öi straturificat─â, acest album este o pies─â esen╚Ťial─â ├«n colec╚Ťia de muzic─â metal.

Concluzie

Pe m─âsur─â ce ne ├«ncheiem c─âl─âtoria prin universul adesea nesondat al albumele metal subestimate, sper─âm c─â v-am deschis apetitul pentru o explorare mai ad├ónc─â a genului. Fiecare dintre aceste albume reprezint─â o piatr─â de temelie ├«n evolu╚Ťia ╚Öi diversitatea muzicii metal, fiecare aduc├ónd contribu╚Ťii valoroase ╚Öi unice.

De╚Öi aceste albume pot fi subapreciate sau trecute cu vederea ├«n compara╚Ťie cu titlurile consacrate ale genului, ele r─âm├ón opere de art─â esen╚Ťiale care ├«╚Öi a╚Öteapt─â redescoperirea. Fiecare album pe care l-am discutat aduce o nou─â perspectiv─â asupra muzicii metal, extinz├ónd grani╚Ťele genului ╚Öi demonstr├ónd capacitatea sa de a se reinventa ╚Öi de a experimenta.

Dac─â sunte╚Ťi un fan vechi al genului sau un nou venit ├«n lumea metalului, sper─âm c─â aceast─â list─â v-a inspirat s─â v─â extinde╚Ťi orizonturile muzicale. Aceste albume sunt o m─ârturie a bog─â╚Ťiei ╚Öi diversit─â╚Ťii muzicii metal, ╚Öi fiecare merit─â s─â fie ascultat ╚Öi apreciat ├«n propriul s─âu drept. Asigura╚Ťi-v─â c─â le ad─âuga╚Ťi ├«n lista dvs. de ascultare – nu ve╚Ťi fi dezam─âgi╚Ťi.

Care este reac╚Ťia ta la acest articol?

Comenteaz─â

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Al╚Ťii au citit si ...