Ca la orice sfârșit de an, trecem în revistă roadele lui 2024 și ce ne-a adus din scena locală, atât cât ne-a ajuns pe la urechi și în atenția noastră pe parcursul său. A fost un an bogat, cu multe materiale scoase din cuptor și din toate sferele, dintre care am ales să menționăm și noi câteva pe scurt. Am luat în considerare doar albume full length lansate până la momentul scrierii articolului, chiar dacă anul a fost bogat în lansări de toate categoriile. Să pornim în aventura muzicală prin țară, dară.
W3 4R3 NUM83R5 – „Death Finds A Way„
Fără doar și poate unul dintre cele mai anticipate albume din scena locală și unul care să nu dezamăgească deloc fanii, atât prin profesionalism, cât și claritate și acuratețe în detalii, albumul celor de la W3 4R3 NUM83R5 ridică ștafeta la rang internațional și așază calculat pe portativ o serie magnific executată de breakdown-uri, riff-uri grele și un core ca la carte. Energic, captivant și tehnic înclinat, materialul fură prin surprindere atenția ascultătorului instant și irevocabil.
Sur Austru – „Datura Străhiarelor”
Schimbăm puțin registrul către tradiție reinterpretată în mister și dramaticul folclorului și datinilor, îmbrăcate-n straie tradiționale pictate-n întuneric și expuse-n umbre ascultătorului. Un an bogat pentru black în România, așa cum vom vedea și mai jos, însă cei de la Sur Austru revin cu „Datura Străhiarelor”, un material ce scoate la iveală frumosul tainelor locale învăluit într-o atmosferă ce-și construiește adevarata forță treptat și cumpănit, dar cu accentul de unic necesar.
Valerinne – „Ver Sacrum”
Că tot menționam atmosfera născută prin muzică mai devreme, Valerinne o oferă și oferă și iar oferă pe acest nou album. Trecem cu el printr-o iarnă emoțională ce-și crește încet dar sigur ramurile verzi ale primăverii în speranță și dor de început nou. Frumos pus în scenă, post-rock-ul prinde viață proprie pe măsură ce evoluează ideea materialului și înspre final înghite complet ascultătorul, ce devine parte integrantă din experiență pe de-ntregul.
Paenil Era – „Idle Cage”
Al patrulea album al proiectului Paenil Era atrage atenția locală și internațională prin post-black-ul abordat, recenziile primite aducându-l instant în rândul celor mai apreciate materiale lansate anul acesta, care poate ți-a scăpat de sub radar. Dorința de evadare din realitate se transpune în evoluții instrumentale ce prind fără întârziere ascultătorul și-l poartă tranzitiv printr-o serie de emoții grav accentuate în tot.
Methadone Skies – „Spectres at Dawn”
Stoner, heavy, progresiv și puțin din rădăcinile post-rock, noul album Methadone Skies face tranziția către o nouă etapă din călătoria trupei, adânc ancorată încă în trecut și onorându-l, dar privind îndrăzneț și experimental în viitor cu o serie de compoziții ce debordează ambiție, pasiune, energie și cu melodia încă ocupând primul loc în atenția trupei.
Crumble – „We Will CRUMBLE the System”
Primul album full-length din cariera trupei și un thrash old school ca la carte, plin de forță și rebel împotriva normelor sociale și politice, așa cum te-ai aștepta. Frumos închegat, albumului nu-i lipsește nimic și pentru fanii genului va oferi tot ceea ce vei putea obține și de la clasicii consacrați. Spiritului de revoltă i se alătură riff-uri grele, bassul proeminent și tobele asurzitoare.
Crize – „Egocid”
Revolta capătă noi veșminte cu cei de la Crize, îndemnul la gândire singulară și detașarea de lumescul ce ne murdărește conștiința fiind subiecte pregnante pe noul lor album. Paradisul este o iluzie creată de sine, iar rock-ul bate, în limba ce ne leagă, în moalele a ce simțim că ne fură umanitatea. Cu un stil muzical care nu-și va pierde niciodată din valoare fiindcă vorbește întocmai părților din noi care dor, Crize oferă anul acesta doza de greu al prezentului pe ritm de alertă.
Taking Back August – „Chrysalis”
Puțin djent, puțin melodic, noul album Taking Back August s-a răspândit mai ceva ca vântul în online fiindcă într-adevăr pe această latură a scenei locale aveam parte de o nișă puțin explorată. Compozițiile ce alternează constant greul și melodicul și împacă execuția curată a instrumentalului cu vocalul melancolic, ce surprinde și sare des către core, precum și atenția mare la detalii fac din „Chrysalis” o ascultare pe măsură.
Ruyned – „Eternal Torment”
Poposim pentru o clipă înapoi în sfera thrash, de unde reiese un alt material care a surprins prin fervoare, prin pasiune și prin prezență profesională, în ciuda vârstei membrilor. „Eternal Torment” rupe norme, capete și sisteme, impresionează prin viteză, execuție și o voce cum nu ți-ai putea dori mai mult pentru gen. Accente de black, dar gata de circle pit chiar și-n solitudinea propriei case, forța compozițiilor nu poate fi negată.
Artificial Perception – „The Cosmic Shore”
Părăsim planeta, nu doar țara, pentru o vizită interstelară ce oferă spațiu doar pentru noi și cosmos. Puțin djent, puțin epic, puțin progresiv și post, grupate într-o constantă ce depășește granițe și aduce în atenția ascultătorului câte o bucată din tot ce farmecă încă și publicul internațional. Vocalul alternat între grele și melodic, dar și amalgamarea stilurilor ce-l fac greu de încadrat într-o singură sferă, oferă albumului doza extra de care poate era nevoie să iasă din comun.
DinUmbră – „Finality”
Death doom cu iz de progresiv pe alocuri, „Finality” readuce o trupă cu istoric în scena locală în atenția ascultătorilor. Trupa pune cap la cap un material care nu doar atinge melancolii, ci și simțăminte de teatral și dualitatea dintre etern și tranzitoriu, mult aducând pe plan local imersiuni doom, perfect de absorbit în această perioadă a anului.
Machiavellian God – „Beyond The Void”
Elemente de epic, greutate apăsătoare atât instrumental cât și vocal și un an plin pentru trupă care s-a finalizat și într-un nou material. „Beyond The Void” explorează descoperirea sinelui și tendința spre nihilism a umanului pe acorduri heavy și durere expusă-n brutal.
:umbra – „asta-i tot ce vei primi”
Poezie pe portativ, :umbra revine cu un material plin de speranțe oarbe, gânduri exprimate-n lirici ce pendulează între stări și o melancolie de surprins la lumina lunii. Alternativul se împacă cu emoția și bucuria se bate în închipuiri cu dezamăgirile.