Cronici albume

Din undergroundul rusesc: Revelations of Rain și al lor Akrasia

Rusia este renumită în lume ca fiind o țară unde oamenii reușesc să se distreze și amuze din absolut orice, iar filmulețele cu accidente și întâmplări amuzante înregistrate acolo sunt virale și au cucerit cu ușurință internetul. Din punct de vedere al muzicii rock sau metal, cel mai popular export al lor sunt trupele de folk metal, care se remarcă prin ritmuri rapide, linii melodice vesele și vioaie iar versurile lor abundă în teme mitologice sau folclorice specifice estului Europei, dar există și simple cântece despre alcool, petreceri și, eventual, bătăi. Aflându-se în contrast cu cele trecute în revistă anterior, în underground există numeroase proiecte și formații de doom și atmospheric metal, unele dintre ele începând încet-încet să iasă la lumină și să ia parte în turnee ce se desfășoară pe teritoriul mai multor țări. Această scenă secundară devine tot mai importantă și variată, iar albumele publicate în cadrul ei sunt tot mai bune, atât din punct de vedere al calității producției, cât și al muzicii.

Cea mai nouă revelație din acea parte a lumii este ultimul disc semnat de Revelations of Rain, Akrasia. Acesta a fost lansat spre sfârșitul lui 2016 prin intermediul casei de discuri Solitude Productions, specializată în subgenul death/doom și tot mai apreciată și cunoscută în Europa. Materialul discografic conține 8 piese, toate în limba rusă, acestea având o durată medie de aproximativ 7 minute fiecare. Grupul, care în momentul de față are în componența sa 4 membri, este activ din 2001, însă nu a lansat nimic până în 2007.

Din punct de vedere structural, Akrasia se remarcă prin lipsa unui intro propriu-zis, o trăsătură nu tocmai comună marii majorități a trupelor de death/doom, dar și prin instrumentalul Вместо тысячи слов (Instead of a Thousand Words), care-i oferă simetrie. Acesta are un început mult mai direct; prima piesă, Алтарь блудниц (Altar of Whores), este împărțită aproximativ în 3 subcapitole – unul lent și apăsător, melancolic, altul mai agresiv, rapid, iar cel din urmă sugerând frumusețea rece dar și pacea. Aceste trăsături ale compozițiilor Revelations of Rain coexistă armonios pe tot parcursul acestui LP, cel de-al cincilea în 10 ani de activitate. Următoarea melodie, Сквозь ночь Фобетора (Through Phobetor’s Night), ilustrează perfect latura lentă și întunecată a creațiilor acestui grup. Un intro foarte heavy amintind puțin de penultimul album Funeral conturează o imagine a pustietății, a vastității și întunericului. În ciuda scurtelor pasaje rapide, atmosfera acestui cântec rămâne neschimbată – soloul dinspre final, care amintește de capodopera Arcane Rain Fell a suedezilor de la Draconian,  o accentuează, evidențiind în același timp melodicitatea și frumusețea lui Akrasia, trăsături ce m-au atras de la prima audiție a materialului. Similară din acest punct de vedere este și В грусти и радости (In Joy and Sorrow), care, în ciuda unui tempo mai rapid, este la fel de apăsătoare și tristă. Soloul clean o face să se asemene și din punct de vedere structural cu alte melodii de pe Akrasia.

Эшафот (Scaffold), a treia piesă a acestui disc, este axată mai degrabă pe o instrumentație dură. Nu are niciun interludiu acustic, în ciuda duratei sale de peste 8 minute, iar finalul se remarcă prin amploarea sunetului dar și prin complexitatea nu tocmai comună genului muzical abordat. Демоны милосердия (Demons of Mercy) se încadrează și ea în acest tipar, menținând însă un echilibru fin între frumusețe și agresivitate. Am remarcat și cântecul din încheierea materialului, На снежных крыльях (On Snow Wings), care este aproximativ simetric față Altar of Whores, din început.

Akrasia este ușor de caracterizat ca fiind omogen. Nu există niciun fel de întreruperi, piesele se leagă perfect între ele și există continuitate pe tot parcursul său. Cele trei caracteristici enunțate anterior coexistă în mod armonios, fără a părea forțate în vreun fel; sunt bine încadrate în atmosfera discului, aflată sub semnul melancoliei dar, într-un fel straniu, și al frumuseții și liniștii. Din păcate, un mare minus este lipsa aproape totală a vocalelor clean, cunoscute pentru impactul lor și pentru emoția pe care reușesc s-o transmită, în special dacă se află în contrast cu un instrumental precum cel întâlnit la Revelations of Rain.

Din punct de vedere al calității, Akrasia stă foarte bine. Am scris anterior că acesta este marcat de un echilibru între caracteristicile compozițiilor și trăsături specifice genului, iar înregistrarea urmează același drum. Chitarele, tobele, și basul sunt la un volum uniform și nu există o dominantă din acest punct de vedere. Solourile sunt scoase în evidență în mix, fără a acoperi restul instrumentelor – rolul lor este de a transmite stări imposibil de expus altfel, având în vedere lipsa vocalelor clean.

Akrasia nu s-a bucurat de prea mult succes comercial; trupa este încă relativ necunoscută, iar lipsa unei campanii mai agresive de promovare pe rețelele de socializare și-a spus cuvântul. Posibil ca artiștii să fi mizat pe coperta sugestivă, potrivită cu atmosfera acestui material… Totuși, este un album remarcabil, deosebit prin melodicitate de altele din genul său, dar și prin frumusețea unor pasaje și prin structura puțin mai neobișnuită. Ușor încadrabil în această sferă însă, ar putea beneficia de vocale clean și de includerea unor pasaje de clape sau pian, prin intermediul cărora să aprofundeze caracteristicile anterior menționate. Observând însă relativul succes al scenei de death/doom din zona Moscovei, există speranță și pentru Revelations of Rain, dacă vor continua activitatea și vor dori să evolueze.

Akrasia poate fi cumpărat de aici!

Notă finală: 8/10

Comentează

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

To Top
error: Content is protected !!