Noutăţi

Afișul complet al Dark Bombastic Evening 7

În seara zilei de joi a fost confirmată ultima trupă ce va urca pe scena festivalului Dark Bombastic Evening; italienii de la Spiritual Front vor susține un recital în cadrul celei de-a șaptea ediții a festivalului, intitulată The 7th Gate of DBE. Trupa de neofolk/experimental va împărți scena cu 20 de alte trupe mai mari sau mici, în cadrul celui mai divers eveniment de acest gen din vara anului curent. Vă propun, așadar, să aruncăm o privire asupra afișului final al Dark Bombastic Evening pentru a cunoaște mai bine trupele ce vor cânta în cetatea Alba Carolina, între 18 și 20 august. Ordinea în care voi prezenta trupele este cea în care au fost confirmate, iar piesele aduse ca exemplu au fost alese pe baza preferințelor personale.

 

1) In The Woods… este prima trupă confirmată pentru Dark Bombastic Evening 7; revenind pe scenă după 14 ani de pauză, concertul din Alba Iulia va fi printre primele pe care trupa le va susține după reuniune. Formată în 1991 de membri ai Green Carnation și ai scenei locale de black metal, trupa a început să cânte extreme metal, după care și-au schimbat direcția muzicală spre avantgarde și progressive metal. Caracterizată de piese lungi, frumoase, texte ciudate și superbe vocale clean, trupa a lansat două albume remarcabile: Omnio (1997) și Heart of the Ages (1995). Ultimul album, Strange in Stereo, nu a reușit să atingă popularitatea predecesoarelor. Ascultă In The Woods – Omnio!

 

2) Theodor Bastard a fost următoarea confirmare pentru ediția din această vară a festivalului. Proiectul muzical al lui Fyodor Svoloch a devenit cunoscut relativ târziu după înființare, atrăgând atenția publicului și presei prin amestecul interesant de neofolk cu darkwave și trip hop. Ultimul album, Vetvi, a fost lansat în 2015 și a fost întâmpinat destul de bine de public, însă a fost insuficient mediatizat. Artistul promite a fi o prezență deosebită pe scena DBE, bine încadrată în contextul artistic al evenimentului. Ascultă piesa Theodor Bastard – Vetvi!

 

3) Nu mă așteptam niciodată ca Draconian, trupa suedeză de death/doom metal, să fie confirmată pentru DBE. Surpriza a fost una deosebit de plăcută, având în vedere că suedezii, care au trecut printr-o schimbare de componență, solista Heike Langhans înlocuind-o pe Lisa Johansson care a părăsit trupa în 2011, au lansat recent un nou album. Sovran, apărut în 2015, este oarecum diferit de celelalte materiale discografice, fiind puțin mai agresiv și modern în sunet față de, să zicem, Turning Seasons Within (2008). Sunt curios să aud cum vor noile piese live, dar sunt convins că Draconian nu va dezamăgi și vor oferi un recital death/doom perfect. Ascultă Draconian – Rivers Between Us!

 

4) Spurv este o trupă instrumentală din Oslo, Norvegia, activă din 2011 și care se va afla în premieră pe teritoriul țării noastre. Cântă post rock și se fac remarcați prin melodicitatea și melancolia compozițiilor. Până acum, trupa a lansat albumul Skarntyde (2015), EP-ul Blader som faller til jorden og blir til nye trær (2012) și un demo, Med enormt håp. Ascultă Spurv – Store øyne, men uten gevir!

dbe ambientdbe ambient2dbe ambient3

cam așa arată Alba Carolina, locul unde se va desfășura DBE 7…

5) Tot din Oslo provine următoarea trupă confirmată pentru The 7th Gate of DBE: Dodheimsgard (cunoscută și după abrevierea DHG) va cânta pe scena festivalului transilvănean și este sigur că va oferi un concert de neuitat. Au început să cânte în 1994 și au lansat albumele Kronet til Konge și Monumental Posession în 1995 și 1996, după care au renunțat la black metalul tradițional și au început să cânte avantgarde black metal. Ultimul lor album, haoticul și nebunescul A Umbra Omega a apărut în 2015 și a luat lumea metal prin surprindere, pentru că pur și simplu nu s-a mai auzit niciodată ceva similar acestui CD. Trupa este însă un reper în lumea avantgarde de la apariția discului 666 International. Ascultă Dodheimsgard – Architect of Darkness!

 

6) După ceva atât de haotic precum DHG, festivalul avea să se domolească puțin prin confirmarea grupului american King Dude. Acesta este format din trei membri, TJ Cowgill, Tosten Larson și August Johnson, iar muzica interpretată este destul de greu de clasificat; are influențe din neofolk, ambiental și diferite subgenuri ale muzicii rock, reușind astfel să creeze o atmosferă deosebită. A colaborat și cu Chelsea Wolfe. Ascultă King Dude – Death Won’t Take Me!

 

7) Pe partea de symphonic metal a fost confirmată trupa finlandeză Throes of Dawn. Formată în 1994, trupa s-a despărțit în 2001 revenind însă pe scenă cu noi membri la câteva luni după despărțire. La început a cântat symphonic black metal, liniștindu-se puțin spre ultimele albume, care incorporează și trăsături de gothic metal sau doom. Deși nu au fost niciodată foarte cunoscuți, sunt considerați a fi clasici ai metalului extrem finlandez. Ascultă Throes of Dawn – Entropy!

 

8) În ton cu vremea zilei în care a fost confirmată este trupa Hamferð din Insulele Faroe. Tristă, melancolică dar frumoasă, muzica lor se încadrează în genul death/doom. Iese foarte ușor în evidență prin vocea clean a lui Jon Aldara, despre care chiar cred că este una dintre cele mai frumoase și spectaculoase voci din toată scena de death/doom a momentului actual. Albumul Evst, apărut în 2013, este singurul lor album de până acum; se pare că descrie povestea tragică a unui marinar care a fost despărțit de fiul său, însă cum versurile sunt integral în faroeză, nu putem ști cu siguranță. Atmosfera trupei este cea care îi recomandă pentru scena DBE. Ascultă Hamferd – Evst!

 

9) Death in Rome este o trupă de neofolk care interpretează cântece pop bine cunoscute. Destul de enigmatici, aceștia nu au postat pe paginile oficiale prea multe informații despre ei. Ascultă Death in Rome – What is Love.

 

10) Hemelbestormer este o tânără trupă belgiană de metal instrumental, formată în 2012 de Jo Driesmans, Filip Dupont, Kevin Hensels și Frederik Cosemans. Muzica lor este caracterizată de piese lungi sau foarte lungi (pe albumul Aether, niciun cântec nu are mai puțin de 10 minute), de o atmosferă apăsătoare și destul de ciudată și de tobe neregulate, lente care atrag ușor atenția ascultătorului. Poate fi încadrată în curentul post metal, dar are influențe din sludge, doom, ambiental și progressive. Trupa a lansat un singur album, Aether, în februarie 2016. Încearcă Hemelbestormer – After us, the flood!

11) Ghost Bath a cucerit scena internațională de DSBM cu noul lor album, Moonlover, care a avut un succes remarcabil având în vedere că trupa se zbătea în tenebrele undergroundului până la apariția acestui CD. Deși albumul a fost răspândit prin intermediul rețelelor de socializare, a fost criticat destul de mult, abia reușind să obțină o notă de 5.3 din 10 pe baza recenziilor ascultătorilor, recenzii postate pe site-ul metal-archives.com. Încearcă Ghost Bath – Ascension!

 

12) Schimbând registrul, Crippled Black Phoenix au fost următoarea confirmare pentru Dark Bombastic Evening 7. Trupa britanică formată de multi-instrumentalistul Justin Greaves s-a făcut remarcată prin originalitatea pieselor. Cântă rock experimental, cu influențe de psychedelic, post și progressive, toate îmbinându-se armonios pe compozițiile sale. Au concertat recent cu trupa germană de black / experimental metal Secrets of the Moon, în cadrul turneului susținut de cei din urmă pentru promovarea ultimului lor album, SUN. Faptul că o trupă de rock a putut împărți scena cu una de experimental black demonstrează versatilitatea celor de la Crippled Black Phoenix. Ascultă CBP – Northern Comfort!

hemelbestormer Crippled+Black+Phoenix+cbp DHG

de la stânga spre dreapta, Hemelbestormer, Crippled Black Phoenix, Dodheimsgard.

13) La sfârșitul anului 2015, pe internet a apărut un album care a devenit la scurt timp o adevărată revoluție în lumea black metal. Batushka, o trupă despre care nimeni nu a știut nimic (în continuare nu se cunosc cu exactitate identitățile membrilor, nici de când s-a format proiectul muzical și nici ce viitor are) a lansat un album excepțional – Litourgiya, o capodoperă experimental black metal. La scurt timp după apariție, invada internetul și atrăgea atenția tuturor asupra sa. În cetatea Alba Carolina, vom avea ocazia să ascultăm live acest ciudat și inedit album, într-un concert susținut în premieră de trupa poloneză Batushka. Dă o șansă piesei Batushka – Yekteniya 3!

 

14) Jon Aldara, solistul Hamferð, va urca din nou pe scena festivalului transilvănean, de această dată cu a doua trupă în care este membru permanent, Barren Earth. Trupa finlandeză de melodic death/doom a fost confirmată pentru ediția din august a Dark Bombastic Evening, unde va interpreta și piese de pe noul album, On Lonely Towers, apărut în 2015. Având câte puțin din mai multe subgenuri ale rockului, trupa se face remarcată prin melodicitatea vocalelor clean și prin atmosfera pieselor. Ascultă Barren Earth – Set Alight!

 

15) Tot din Finlanda este următoarea trupă confirmată: Jess and the Ancient Ones schimbă registrul de doom și gothic în care vor concerta celelalte trupe din statul scandinav cu atmosfera anilor 70. Trupa de psychedelic rock iese în evidență prin vocea solistei lor, Jess, o raritate în scena de psychedelic. Au lansat în 2015 cel de-al doilea album din discografie, de pe care vor cânta și la DBE 7. Ascultă Jess and the Ancient Ones – Astral Sabbat!

 

16) Vemod este singura trupă de true black metal care va concerta anul acesta la Dark Bombastic Evening. Și ei sunt tot din Peninsula Scandinavă, mai exact din Norvegia (hehe!) și, ca stil, sunt similari trupelor din al doilea val de black metal norvegian. Deși s-au format în 2000, singurul lor album a fost lansat abia în 2011 și nu beneficiază de o producție de invidiat din punct de vedere al calității, fiind oarecum necizelat și dur – desigur, nu este un lucru rău, albumul având o atmosferă specifică blackului tradițional. Ascultă Vemod – Venter på stormene!

                              vemod band Batushka-album barren earth band

de la stânga spre dreapta: Vemod, coperta albumului Litourgiya al trupei Batushka și Barren Earth

17) Lista lungă de trupe norvegiene este completată de una dintre cele mai ciudate și complexe trupe de avantgarde metal, o trupă care îmbină în muzica lor elemente de jazz, psychedelic, black, stoner și progressive, ele împletindu-se armonios și creând un sunet unic în lumea metal. Virus, creația lui Czral (renumit pentru munca sa în Ved Buens Ende…., una dintre trupele ce au pionierat scena de avantgarde) va cânta în România după o lungă pauză în care au compus totuși câteva melodii noi, ce vor face (sperăm!) parte dintr-un viitor album. Ultimul lor album, The Agent that Shapes the Desert este un monument închinat decadenței, pustietății și deșertului, remarcându-se prin atmosfera sufocantă și liniile de tobe și bass deosebit de complexe. Sunt o trupă ce nu trebuie ratată și care se adresează unui public mult mai vast, inclusiv celor ce nu ascultă de obicei metal. Aici, Virus – Strange Calm.

 

18) Fjord este o trupă bucureșteană de post rock și post metal, tânără dar promițătoare și dedicată muzicii pe care au ales s-o interpreteze. Melancolice, de o frumusețe deosebită, piesele Fjord demonstrează că scena românească de rock și metal evoluează în mai multe direcții după o perioadă relativ lungă de stagnare din acest punct de vedere. Deși cântecele sunt în general instrumentale, există colaborări cu diferiți vocaliști; amintesc aici colaborarea cu Manuel Vicari pentru cântecul On Icy Shores.

 

19) Tot din sfera post rock face parte și Sylvaine, proiectul de post metal și shoegaze al artistei norvegiene cu același nume. Multi-instrumentalista a înregistrat singură fiecare instrument al albumului de debut, Silent Chamber Noisy Heart (2014), singurul ajutor primit fiind din partea echipei care a ajutat-o cu masterizarea și producția albumului. Vocea lui Sylvaine este ceea ce distinge muzica ei de a altor one-woman bands, precum ar fi Myrkur. Una dintre cele mai frumoase piese ale artistei este It Rains In My Heart.

 

20) Universe217 confirmă politica Dark Bombastic Evening de a promova trupele originale și deosebite din underground, indiferent de subgenul abordat sau de țara de proveniență. Trupa greacă de experimental doom metal a fost formată în 2005 și a lansat până acum patru albume. Ultimul CD, intitulat Change, a apărut cu doar o lună în urmă, în martie. Puțin raspy și dură pe alocuri, vocea solistei Tanya situează trupa în afara stereotipului doom metal, menținând însă mare parte din elementele stilistice specifice acestui gen. De pe noul album, Universe 217 – Rest Here.

 

21) Ultima confirmare pentru ediția din această vară a festivalului DBE a fost trupa italiană de neofolk / experimental Spiritual Front. Diferită stilistic de marea parte din line-up, Spiritual Front se va integra totuși în festival, care dorește să promoveze originalitatea în muzică și în exprimarea artistică. Cu o discografie ce numără 6 albume, trupa formată în 1999 este una dintre cele mai longevive din genul său, alături de Ordo Rosarius Equilibrio sau Of The Wand & The Moon. Ascultă aici Song for the old man!

 

Biletele pentru Dark Bombastic Evening costă 250 de lei și pot fi cumpărate online de la adresa https://eventbook.ro/music/bilete-dark-bombastic-evening-2016.

DBE complet

Habar n-am ce să zic aici, la rubrica asta. Am o reputație de hater și scârbă, dar eu sunt de fapt un mieluț fericit și blând...

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...