Noutăţi

6 dintre cei mai buni chitarişti vin la Constanţa

Pe data de 3 septembrie, 6 dintre cei mai buni şi cunoscuţi chitarişti din lume se vor întâlni pe aceeaşi scenă din Constanţa, la cel mai important şi prestigios festival de chitară modernă din Europa: Ziua Chitarelor. Este vorba despre: Frank Gambale (Chick Corea), Ron Thal – Bumblefoot (ex Guns’n’Roses), Tosin Abasi (Animals Leaders), Joel Hoekstra (Whitesnake), Prashant Aswani (Justin Timberlake), Daniele Gottardo (chitaristul preferat al lui Steve Vai). O zi întreagă dedicată chitariştilor şi iubitorilor de muzică bună, care include un masterclass dimineaţa urmat de un concert live seară. Intrarea este liberă (gratuită).
Din line-up vor face parte şi Platonic Band, Asemic, Mindcage Escape şi Ciro Mania.
Pe 3 septembrie 2016, cea de-a patra ediţie a festivalului ZIUA CHITARELOR se va desfăşura în Piaţa Ovidiu din Constanţa. După masterclass-urile susţinute în prima parte a zilei, cei 6 chitarişti vor susţine recitaluri pe scenă amplasată în frumoasa locaţie constănţeană şi, la final, vor participa la un jam session comun susţinut în această formulă unică, ce concentrează muzicieni care şi-au lăsat puternic amprenta asupra tehnicilor de interpretare la acest instrument.

AFIS ZIUA CHITARELOR 2

Chitarist de virtuozitate şi câştigător de Grammy, Frank Gambale este un instrumentist plin de pasiune – cu un stil pe care “Rolling Stone Magazine” îl numeşte “feroce”!

Gambale este un compozitor inspirat cu mai bine de 250 de piese publicate pe mai mult de 20 de albume. Muzica sa înglobează o multitudine de stiluri, de la rock, funk şi jazz la R&B şi câteva influenţe latino şi brazilliene.

În postura de legendă a chitarei, Gambale este geniul absolut care a inventat tehnica de sweep picking (o nouă modalitate de a cânta la instrument) şi a ridicat-o la o rangul de artă precisă, acum gen standard în lexiconul chitarei. Numită „Gambale Sweep Picking Technique” această continuă inspire generaţii de muzicieni.

Ron “Bumblefoot” Thal a fost unul dintre cei doi chitarişti ai trupei Guns N’ Roses din 2006 până în 2014 şi a participat la înregistrarea celui de-al şaselea album de studio al formaţiei – Chinese Democracy.

Încă de la începutul anilor 90, Thal a lansat 10 CD-uri şi un DVD live. A apărut în calitate de invitat pe multe albume şi compilaţii. În ultimii douăzeci de ani, Thal a lucrat cu numeroase trupe şi artişti ca producător, inginer de sunet, textier, aranjor şi interpret.

Chitaristul new-yorkez Joel Hoekstra cântă în acest moment cu Whitesnake (înlocuindu-l pe Doug Aldrich) însă este binecunoscut şi pentru activitatea alături de Night Ranger, Trans Siberian Orchestra şi în musicalul (şi filmul!) Rock Of Ages (care se joacă pe Broadway). Între muzicienii cu care a colaborat se numără Foreigner, Alan Parsons, Brett Michaels, Beth Hart, Ted Nugent, Sebastian Bach, Nuno Bettencourt şi mulţi alţii.

Tosin Abasi este un muzician nigerian-american, binecunoscut fondator şi leader al trupei de metal progressive instrumental Animals Leaders. Înainte de a fonda Animals as Leaders, a fost chitaristul trupei de technical metalcore Reflux. A înregistrat şi lansat trei albume cu Animals Leaders: un album de debut autointitulat, Weightless şi The Joy of Motion.

Puţini muzicieni se pot lăuda cu un background atât de divers în muzică, de la muzică clasică indiană la rock fusion trecând prin multe alte genuri. Chiar şi mai puţini se pot lăuda şi-au înregistrat primul album în timp ce erau încă studenţi la Berklee College of Music. Prashant Aswani, însă, a bifat toate astea şi încă alte câteva experienţe uluitoare.

În timp ce era student la Berklee, a cântat în deschiderea unor artişti ca Andy Timmons, John Petrucci şi Steve Morse.

Prashant a fost muzician de acompaniament în turneele unor nume celebre precum Justin Timberlake, Christina Milian, Herbie Hancock, Steve Gadd, Darrell Diaz, Greg Howe, AJ Mclean, Jose Pasillas, Rhonda Smith.

A lansat patru albume solo incluzând “Revelation” (produs de Greg Howe), “Duality”, “Sonically Speaking”, “Visions” şi o coloana sonoră: “Frequency”. În acest moment, pe lângă altele, Prashant produce albumul solo al lui AJ Mclean (Back Street Boys). În plus îşi înregistrează cel de-al cincilea album alături de Jose Pasillas (Incubus) şi Rhonda Smith (Prince, Jeff Beck).

Daniele Gottardo este un tânăr chitarist italian care la vârsta de numai 19 ani şi-a lansat primul DVD instructional, numit Tapping, bazat pe tehnica sa proprie de tapping cu 8 degete. De la vârsta de 21 de ani predă chitară electrică în mai multe academii de muzică şi şcoli din Italia. În această perioadă este profesor de chitară electrică la MMI-Modern Music Institute din Italia şi predă cursuri de specializare aprobate de Frank Gambale.

Steve Vai spunea anul trecut despre Daniele: “Deseori sunt întrebat care este chitaristul meu favorit din tânăra generaţie. Ei bine, iată: Daniele Gottardo. E italian şi l-am urmărit în ultima perioadă. Are un stil elegant, o intonaţie uimitoare, este inovativ şi onorează melodia.”

Ziua Chitarelor este un concept unic în lume propus de chitaristul italian Corrado Sgandurra începând cu anul 2009. Stabilit în România, chitaristul concepe un festival original din toate punctele de vedere, dedicat nu doar chitariştilor, ci şi iubitorilor de muzică bună.

În primele 3 ediţii, festivalul a găzduit numeroşi chitarişti de renume internaţional care nu numai au susţinut recitaluri, dar au şi împărtăşit doritorilor secretele interpretării la chitară în cadrul unor master class-uri organizare în scop educativ şi cultural pe tot parcursul evenimentului.

Având ca principala motivaţie educarea tinerilor muzicieni români şi ridicarea nivelului calitativ de interpretare instrumentală, festivalul a permis ca accestul publicului fie gratuit, încurajând tinerele talente şi îmbogăţească şi actualizeze cunoştinţele muzicale.

Ziua Chitarelor, aflat la cea de-a patra ediţie, este un festival extrem de popular, cu fan cluburi în toată ţara şi cu foarte mulţi fani aflaţi dincolo de graniţele României.

Invitaţie video de la Bumblefoot: https://www.facebook.com/105205918722/videos/10153901924008723/

Mi-am început drumul prin jurnalism cu mai bine de patru ani în urmă, iar de atunci am navigat printre stiluri muzicale şi webzine de profil. Aici mă veţi cunoaşte cel mai bine prin rubrica Prog Talk.

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...