Cronici concerte

12 septembrie – o noapte de doom metal în Quantic (recenzie)

În seara zilei de 12 septembrie, ne-am adunat în curtea clubului Quantic din București pentru a asista la un concert susținut de formațiile DinUmbră, Shores of Null, Isole și Novembre. Consider că evenimentul este cel care a deschis sezonul concertelor de club, după ce în timpul verii marea majoritate a trupelor au cântat în cadrul festivalurilor open-air de profil. Seara de doom metal este în același timp un fel de prolog al festivalului Doom Over Bucharest II, care se va desfășura în același loc la sfârșitul lunii noiembrie a acestui an.

afis

Isole este una din formațiile mele preferate de doom metal și ocazia de a-i vedea pentru prima oară m-a convins să asist la acest concert. Știind că e o oportunitate foarte rară, trupa petrecând mai mult timp în studio decât pe scenă, am hotărât să merg și să-mi fac și o idee despre cum ar putea fi la Doom Over Bucharest. Am ajuns exact când membrii formației românești DinUmbră își începeau recitalul. Ținându-se într-o zi de luni, mă așteptam să fie puțini oameni, dar nici chiar atât de puțini – motiv pentru care doresc să-i felicit pe membrii DinUmbră pentru pasiunea și entuziasmul cu care și-au interpretat repertoriul, fără a se lăsa descurajați de un public atât de restrâns. Au cântat cam 30-35 de minute, timp în care au prezentat câteva piese din discografia lor. Formația a beneficiat de un sunet bine reglat și au cântat foarte bine, având și prezență scenică. Recitalul românilor a fost fără greșeală și m-a convins să merg să-i revăd când voi avea ocazia.

dinumbra

În timpul pauzei s-a mai umplut spațiul, astfel încât Shores of Null, o trupă de experimental doom metal din Roma, a fost întâmpinată de un public ceva mai numeros și entuziast. Italienii au interpretat câteva piese de pe singurul lor album, Quiescence, printre care Quiescent, Ruins Alive și Kings of Null. Comunicarea cu publicul s-a limitat la câteva mulțumiri, ceea ce le-a oferit mai mult timp efectiv pentru interpretarea melodiilor. Mi-a plăcut că au încercat să anime puțin atmosfera invitându-ne să ne apropiem de scenă, iar publicul a fost mai receptiv către recitalul Shores of Null. Vocalele clean s-au auzit excepțional, însă unde am stat a cam lipsit toba. În rest, nu am nimic de reproșat din punct de vedere al sonorizării.

shores-of-null

Isole au urmat pe scena clubului Quantic. Formația așteptată cu nerăbdare de întregul public și-a început concertul cu The Calm Hunter, piesa care deschide albumul oponim apărut la sfârșitul anului 2014. De la primul growl, spectatorii s-au strâns în fața scenei și, din fericire, au susținut trupa cu destul de mult entuziasm, iar suedezii ne-au mulțumit de mai multe ori. Pentru acest eveniment, setlistul a conținut atât piese vechi cât și ultimele cântece apărute. Hollow Shrine, Dead to Me și  Forevermore reprezintă fiecare 3 albume diferite și 3 etape din evoluția formației. Isole și-au terminat concertul după aproximativ 50 de minute, coborând de pe scenă în aplauzele publicului care și-a atins atunci și numărul maxim (vreo 90-100 de oameni). Beneficiind de o experiență de aproximativ 10 ani, membrii formației Isole au oferit un show perfect, fără greșeli și au cântat piesele exact așa cum au fost înregistrate pe album.

isole

Seara a fost încheiată de italienii de la Novembre. La fel ca Isole, trupa de death/doom a ales să cânte atât piese de pe primele albume cât și noile melodii precum Annoluce. Mare parte din cei care au stat la Isole au rămas și pentru acest ultim concert. Sunetul nu a fost la fel de bun ca mai devreme, iar trupa nu prea m-a impresionat nici prin muzică, nici prin atitudine și prezență scenică. Din fericire, publicul a fost destul de energic iar membrii Novembre au părut încântați de atmosfera concertului. Concertul a ținut cam până pe la miezul nopții, iar trupa a fost rechemată pe scenă pentru încă două melodii.

novembre6

Standul de merch a fost dedicat exclusiv evenimentului, afișând o ofertă variată pentru fanii trupelor ce au cântat. Organizarea a fost chiar bună, și nu au existat cozi la bar sau alte probleme care apar destul de des în cadrul evenimentelor de acest gen. Locul are o acustică bună și sunt destule mese și bănci pe care să ne putem odhini în pauzele dintre formații. În curând concertele se vor muta din curtea clubului în sala special amenajată, odată ce afară va fi prea frig pentru astfel de evenimente. Cel mai probabil însă acest lucru nu va afecta calitatea sunetului și concertele vor fi la același nivel calitativ precum a fost acest eveniment.

Habar n-am ce să zic aici, la rubrica asta. Am o reputație de hater și scârbă, dar eu sunt de fapt un mieluț fericit și blând...

Care este reacția ta la acest articol?

Comentează

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alții au citit si ...