Până să începem să disecăm acest album riff cu riff… cine sunt 1000 Mods? Ei bine, se întâmplă să fie una din cele mai notabile formații de stoner rock din Grecia, și într-adevăr, de pe întreg vechiul continent. Deși se află sub umbrela unei mișcări muzicale cu rădăcinile în Statele Unite, 1000 Mods se află în prima linie a diviziei de stoner rock european. Cu un deceniu de activitate în palmares, sunt una dintre puținele trupe cu o identitate bine definită, reușind să exploateze în linii mari rețeta proprie consacrată de stoner rock: riff-uri mid-tempo trase printr-un strat consistent de fuzz, și pe alocuri, pasaje autentice de hard rock…toate acestea închegate ferm de basul lui Dani G. și tobele lui Labros.
Produs și mixat în ograda proprie, albumul „Repeated Exposure to…” reprezintă următorul pas în procesul de creație al grecilor de la 1000 Mods, fiind construit cu dichis pe fundația primelor două albume din palmares. Cu aceeași dedicație pentru analog și echipamente vintage, 1000 Mods aduc influențe stoner, psych și doom (pe alocuri) în secolul 21, fără a-și compromite sound-ul specific.
Influențele trupei 1000 Mods ies la iveală încă de la primele acorduri, care anunță un prim track neașteptat de heavy. Intro-ul amintește de celebrul „Dopesmoker” lansat de Sleep la începuturile istoriei stoner rock, dar numai până la un punct: după aproape două minute, flow-ul piesei alternează între strofa susținută delicat de bas și tobe, și refrenul neașteptat de catchy.
O ureche antrenată poate citi influențe serioase de desert rock în piesa „Loose”, poate și cea mai bluesy de pe album. Cu un tempo sacadat dar destul de așezat, ne ține în suspans până la final; dacă finalizarea aduce un climax destul de molcom, poate nesatisfăcător pentru plăcerea nesățioasă a unora (cine or fi aceia?), a treia piesă de pe album, „Electric Carve” este poate cea mai agresivă din repertoriul de față. Cu un mojo distinctiv de hard rock, piesa reușește să ducă în overdrive vocea deja grunjoasă a solistului Dani G.
Piesa „The Son” oferă un binemeritat moment de respiro la început, o secțiune solidă de ritm, un interludiu finuț pe chitară clean, și un solo în armonie… pe scurt, tot ce se poate cere de la un track stoner rock de 8 minute.
În numele diversității, piesa „A.W.” aduce un sunet fresh albumului, cu rădăcini adânc înfipte în ritmurile punk ale stoner rock-ului american din anii ’90. O schimbare surprinzătoare de tempo ne tăvălește la vale către „On A Stone”, unde riff-urile apăsate de doom sunt completate de cel mai bun refren de pe album.
Niciun album marca 1000 Mods nu ar fi complet fără o doză serioasă de psych modern, ușor de regăsit în ultimele două piese de pe album. Piesa de închidere spune o poveste în două capitole, unde prima parte este marcată de riff-uri grele și sacadate, urmată de un final ușor bluesy, ușor trippy, dar reprezentativ pentru întreg albumul.
Concluzia? Bine produs și bine masterizat, „Repeated Exposure to…” reprezintă un nou capitol din procesul creativ al celor de la 1000 Mods: mai “așezat” și ceva mai închegat decât albumele anterioare, cu un sunet mai rafinat, poate semnifica un următor pas către maturizarea formației și intrarea în mainstream. Va câștiga oare aceeași notorietate precum clasicul „Super Van Vacation”? Timpul va decide. Până atunci, derulăm și apăsăm play de la început!